Гърци даряват органите на 6-годишния им син, в Торино - сърцето, а в Бергамо - неговите дробове

В събота вечер ще приключи процесът по донорство на органи за 6-годишния Томас от Гревена. Група лекари от Италия и Гърция ще дойдат в Университетската болница на Патра в Рио, за да получат органите.

Черният дроб, сърцето и може би белите дробове ще бъдат трансплантирани на реципиенти в Италия, по-специално в Торино и Бергамо, докато роговиците и бъбреците на реципиенти в Гърция.

Припомняме, че три дни момченцето води голяма битка за живота си, без обаче да успее. Родителите му се съгласиха да дарят органите без да се замислят, като заявиха, че искат да спасят други деца чрез смъртта на собственото си дете.

"Малкият 6-годишен Томас е в мозъчна смърт. Вече е в ход процесът по даряване на органите на детето, за да се даде живот на други деца. Родителите на 6-годишното дете се съгласиха и това показва величието на душите им в такъв труден момент да помислят за своите ближни и дадат живот на деца, които са в голяма нужда", заяви пред медиите г-н Янис Карвелис.

Трагичната история започва на 3 януари следобед, когато малкият Томас получава гърч, докато е у дома. Линейка откарва детето в болницата в Гревена, където лекарите го интубират и решават да бъде преместено в интензивно отделение в болницата в Рио.

Въпреки усилията на лекарите обаче 6-годишният Томас не успява и губи битката за живота си.

Очакват се резултатите от генетичните изследвания, които лекарите са направили, за да установят причината за инцидента с 6-годишното дете.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"