Гърция глобява с по-скъпи лекарства всички, които не се регистрират за личен лекар

10% увеличение на цената на лекарства и тестове налага Гърция за всички граждани, които не са регистрирани до 1 октомври в платформата за избор на личен лекар. Това съобщи Анаргирос Мариолис, директор на Здравен център "Ареополис" и член на Експертната комисия на Министерството на здравеопазването.

"Ше поискаме това възпиращо действие да се удължи, като целта е всички граждани да се регистрират в новата система. За първи път ще бъде въведено индивидуално медицинско досие, ще има цялостна информация в здравната система, за да се предоставят необходимите грижи на пациента както превантивно, така и по отношение на лечение за други специалности лекари", обясни още той.

В Гърция вчера стартира записване за личен лекар и в аптеките.

Три са начините, по които гражданите могат да се запишат вече:

1) Чрез платформата за регистрация на личен лекар (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), където се влиза с данъчните кодове (taxisnet) и здравен номер (AMKA) на гражданите.

2) Лично в здравна структура при личен лекар, като гражданите трябва да носи със себе си своя здравен номер (AMKA) и документ за самоличност (напр. лична карта) или фотокопие.

3) В кварталната аптека, като носи със себе си здравен номер (AMKA) и документ за самоличност.

Всеки гръцки гражданин на възраст над 16 години може да посочи в системата кой е предпочитаният от него специалист. Право на тази услуга получават и чуждестранните граждани, в това число и всички българи, които живеят в страната.

Максималният брой пациенти на един лекар са 2000.

Промяната в болничната помощ предвижда стимули и за гражданите, като например по-евтини лекарства по издадени от семейните лекари рецепти и по-бърз приоритетен достъп до прегледи в болница, които ще се уговарят от лекаря.

Лични лекари могат да станат 2800 доктори от здравните центрове в цялата страна и всички, които работят в регионалните здравни екипи. Право да заемат тази позиция имат и лекари с частна практика.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"