Гърция и Франция обсъждат сътрудничеството на сухопътните сили

Гърция и Франция са ангажирани в преговори за засилване на сътрудничеството между своите сухопътни сили, надграждайки силните отбранителни отношения между двете нации, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Докато предишното сътрудничество беше съсредоточено върху военноморските и въздушните способности, включително покупката от Гърция на изтребители Rafale и френски фрегати, последните дискусии са съсредоточени върху синхронизирането на сухопътните военни операции.

Целта е да се подобри тактическата координация, особено в рамките на НАТО, и да се засили взаимното разбирателство между армиите на двете страни.

Това развитие следва съвместните военни учения, проведени в Ксанти, Северна Гърция, през 2023 г., където френските сили участваха в по-голям брой от преди.

Париж разглежда стратегическия път от гръцкото пристанище Александруполи до Румъния, където са разположени френски войски, като критичен за ангажиментите му към НАТО, особено в отговор на руската инвазия в Украйна.

Дискусиите също така отразяват по-широките усилия на НАТО за укрепване на сухопътните сили на южноевропейските държави-членки, като се очакват разговори между Франция, Гърция и други регионални съюзници.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"