Гърция към Турция: Няма да толерираме никакви незаконни турски дейности в изключителната икономическа зона

В строго предупреждение към съперника си в Егейско море - Турция, Гърция посочи в петък, че няма да толерира никакви незаконни турски дейности в изключителната икономическа зона, създадена от споразумението от 2020 г. между Атина и Кайро, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

„Никакво „уважение“ не е било показано и няма да бъде проявено в бъдеще от страна на гръцките въоръжени сили към незаконни действия на Турция в рамките на законно разграничената зона между Гърция и Египет, както е предвидено и наложено от Конституцията на Република Гърция,“ Министерство на отбраната казаха източници.

Това предупреждение следва военноморски инцидент в югоизточното Егейско море по-рано тази седмица, където флотилия от турски кораби се събра близо до гръцките острови Касос и Карпатос. Турция твърди, че изследователски кораб е нарушил нейния континентален шелф, като твърди, че е дала разрешение на кораба да проведе своите изследвания и да напусне. 

Инцидентът, който почти прекъсна скорошното разведряване между двете страни и почти върна отношенията към периода на напрежение между 2018 г. и 2022 г., отново подчерта претенциите на Турция срещу части от изключителната морска зона на Гърция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"