Гърция не постига целите си за защита на морската среда

12 от 174 определени морски зони от „Натура 2000” имат въведени планове за управление

Гърция не постига целите си за защита на морската среда, като само 3,4% от нейните териториални води са под някаква форма на защита, според доклад на девет екологични организации, включително WWF Hellas и Greenpeace, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Въпреки че покриват 18,3% от гръцките води, само 12 от 174 определени морски зони от „Натура 2000” имат въведени планове за управление и много защитни мерки са временни или фрагментирани.

Организациите цитират недостига на персонал в Агенцията за естествена околна среда и изменение на климата и закъсненията в завършването на жизненоважни екологични проучвания като ключови пречки. Тези проблеми възпрепятстват системната защита и правоприлагането в защитените морски зони.

Въпреки че финансирането се е подобрило чрез Фонда за възстановяване и стабилни субсидии, екологичните организации предупреждават, че настоящата система е недостатъчна, за да изпълни ангажимента на Гърция за опазване на 30% от своите води.

Докладът призовава за дългосрочно, стабилно финансиране и по-добро правоприлагане за ефективно опазване на морското биоразнообразие на Гърция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"