Гърция се подготвя за потенциална вълна от неконтролирана миграция

Гърция се подготвя за потенциална вълна от неконтролирана миграция, опасение, подчертано по време на заседанието на Съвета за национална сигурност на страната (KYSYEA), съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Дискусиите са били съсредоточени върху миграционните предизвикателства, заплахата от тероризъм и евакуацията на гръцки граждани от Ливан и Израел.

В светлината на ескалиращата криза властите обмислят увеличаване на капацитета на съществуващите центрове за бежанци, които в момента приемат около 3000 души.

В ход са планове за насочване на новопристигащите към континентална Гърция, тъй като островите вече са се простирали отвъд своите граници. Тази ситуация се усложнява от факта, че Ливан в момента приема приблизително 2,5 милиона бежанци, главно от Палестина и Сирия, което поражда опасения от дестабилизация, ако насилието между Израел и "Хизбула" ескалира допълнително.

Длъжностните лица също преразглеждат плановете за сигурност в центровете за задържане на мигранти, за да се подготвят за потенциално насилие.

Освен това правителството е съсредоточено върху стратегиите за евакуация на приблизително 3500 гръцки граждани в Ливан, с два военнотранспортни самолета C-130 в готовност.

Освен това Гърция предложи C-130 да помогне на кипърското правителство при евакуирането на около 60 свои граждани от Ливан.

Морските спасителни операции също се координират за евакуация на гръцки граждани, ако конфликтите в региона се засилят.

Министерството на морските работи е наело пътнически кораби, които в момента са акостирали в Кипър, готови да отплават за Ливан, ако ситуацията се влоши още повече.

Загрижеността за тероризма също се засилва, което налага засилени мерки за сигурност в цялата страна.

Гръцката полиция и разузнавателните агенции са в повишена готовност след неотдавнашни насилствени инциденти, свързани с напрежението в Близкия изток, включително бомбен атентат близо до израелското посолство в Копенхаген. Властите засилиха протоколите за сигурност за потенциални цели в Гърция, тъй като се очакват демонстрации в подкрепа на Палестина.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"