Д-р Александър Фудулски, ортопед: Раздвижвайте се на всеки 45 минути

Тазобедрените и коленните стави са най-уязвими към преждевременно износване

При болка повече от 7 дни задължително потърсете медицинска помощ  

С напредването на възрастта хората започват да обръщат все по-голямо внимание на ставите, които напомнят за съществуването си чрез остра или хронична болка. Тези връзки осигуряват подвижност и подкрепа на тялото ни, но тъй като постоянно са подложени на натиск, с течение на времето се износват и увреждат. Това може да доведе до болка и ограничена подвижност, да влоши много качеството на живот.

„Поддържането на здрави стави изисква редовни грижи и внимание към сигналите, които тялото ни изпраща“, съветва д-р Александър Фудулски, ортопед в Медицински комплекс „Доверие“. Той дава няколко съвета как да предпазваме ставите си.
Една от най-важните стъпки е ранното разпознаване и лечение на болката. Според д-р Фудулски, ако имате болка, която не преминава в рамките на 5 до 7 дни, е препоръчително да потърсите консултация със специалист – ортопед или ревматолог. Ранното лечение може да предотврати по-сериозни проблеми и да подобри качеството на живот.

За тези, които се занимават с високоинтензивни спортове, грижата за ставите е от съществено значение. Правилното загряване, подходящото влизане в тренировка и поддържането на здравословно тегло са ключови за предотвратяване на претоварване и травми. Кампанийното спортуване - когато хората тренират интензивно само в определени периоди, може да бъде вредно за ставите.

С възрастта и увеличаването на теглото ставите стават по-податливи на износване и болка. Поддържането на нормално тегло и активен начин на живот е ключово за тяхното здраве. Наднорменото тегло увеличава натоварването върху ставите, особено на тазобедрените и коленните, които са най-уязвими към преждевременно износване.

На тези, които прекарват дълги часове на бюро, д-р Фудулски препоръчва редовни движения и избягване на статична позиция за повече от 45 минути. Когато една става не е в движение, тя започва да се задушава, защото се изчерпва кислородът. Простата практика да се става и разхожда на всеки 40-45 минути може значително да подобри здравето на ставите.

Физиотерапията играе важна роля в лечението на ставните болки. Тя включва различни физикални методи, които облекчават състоянието при остри и травматични състояния. Охлаждането на засегнатата зона в първите три часа след травма може значително да намали хематома и отока. В хроничната фаза на възпалението, обикновено след втората седмица, се прилагат загряващи процедури като радиотерапия и ултрачервени лъчи.

Жените често са подложени на ставни проблеми поради хормоналния дисбаланс, особено по време на менопауза. Цикличните промени в хормоналния статус могат да поставят ставния хрущял на изпитание. Жените са по-предразположени към ставни болки и хронични травми поради физиологичните особености на структурата на таза и долните крайници.

След вирусни инфекции често срещана е продължителната болка в ставите. Специалистите – ортопеди или ревматолози – могат да направят нужните изследвания и да предложат подходящо лечение.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"