Д-р Ангел Кунчев: Има условия за епидемия от морбили у нас

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че има условия за епидемия от морбили у нас. Той заяви, че в Европа има нарастване на случаите в последните години – за 2015-а са 4000, 2016-а - 5000, 2017-а – 15 000 случая. Най-много бяха в Румъния и Италия - по 5000 случая. Малко по-малко са в Гърция, около 1000 в Сърбия, коментира той пред БТВ.

Има реална заплаха непрекъснато, добави Кунчев и уточни, че случаят, довел до епидемията в Столипиново миналата година също е бил внесен – от Германия. Последният случай миналата седмица е от Италия – майка и дете - и двамата са болни. Майката е в тежко състояние и се лекуват в Инфекциозната болница, уточни инспекторът.

Преди дни Европарламентът предупреди за опасен спад във ваксинациите.

Комисията по обществено здраве към ЕП посочи, че намаляващото обществено доверие във ваксинирането представлява голямо предизвикателство и вече е довело до последици за здравето.

Данните на ЕП посочват, че всяка година ваксинирането предотвратява 2,5 млн. смъртни случаи, а за периода 2008 до 2015 година е имало 21 хил. случаи на предотвратими болести.

Кунчев коментира още, че най-малките деца – до 1 годинка, са обхванати средно на 93-95%.

„Това, че много хора продължават да са против ваксините значи, че има нужда от повече информация”, посочи той.

По думите му групата на антиваксърите е много активна и много гласовита, но реално около 500 са децата, чиито родители с подпис са отказали ваксини.

По думите му основният проблем е липса на децата на адреса, на който се водят, а пролетта и лятото отиват в чужбина, не сменят адреса си, водят се в статистиките, но не са в страната.

Епидемията от морбили беше регистрирана в Пловдив през март месец миналата година. За кратко време в града имаше 146 случая, предимно в ромския квартал Столипиново. 9-месечно бебе почина от тежкото протичане на болестта, а останалите бяха приети в Инфекциозната клиника.

„Първо заболя една жена, която е пътувала до Германия точно в този период, когато имаше регистрирани случаи. Поради това, че детето и се разболява в детско отделение, същата поради инкубационен период в началото не се разбира, че е болна, тя се разболява и след няколко дни заболява и детето й. То е едва на няколко месеца и не е имунизирано”, заяви Маргарита Бачурова, главен инспектор отдел противоепидемичен контрол към РЗИ-Пловдив.

Майка и дете, контактували с тях също се разболяват и така случаите нарастват лавинообразно. Най-засегната беше групата на децата до годинка, които не са имунизирани.

По нареждане на здравната инспекция спешно се издирват децата без ваксини, които се оказват над 500. Жанета Демирева, която е общопрактикуващ лекар, посочи, че в практиката й има около 100 деца, които не са имунизирани, но повечето от тях отсъстват от страната.

При завръщанато си у нас децата са получили ваксини. По наблюдения на лекари в Столипиново няма отказ да бъдат поставени ваксини.

Оказва се, че половината разболели се от морбили се са били ваксинирани. „Тя имунизацията не може да даде 100%, наистина при някои се получава възможност да се разболее все пак”, добави  Бачурова.

Последният регистриран случай на морбили е от юли месец миналата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"