Д-р Виктория Тодорова, уролог: Мъжете на 50 да се прегледат за рак на простатата

Към заболяването има генетична обремененост и по мъжка, и по женска линия

Изследването не означава инвазивна намеса

Простатният карцином е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред мъжете в света. Наблюдава се тенденция към разширяване на възрастовия му диапазон. Все по-често в практиката се диагностицират с простатен карцином млади мъже на възраст около 50 години. Кой попада в рисковата група и на каква възраст да започне профилактични прегледи, разговаряме с д-р Виктория Тодорова от Клиника „Урология“ на ВМА, лекар-специализант в Катедра „Урология и нефрология” с научен ръководител професор д-р Илия Салтиров, д.м.н. Нейните научни интереси са в областта на минимално инвазивното лечение на уролитиаза, ендоурологично лечение на заболявания, засягащи долен уринарен тракт, онкоурология, реконструктивна урология и трансплантология.

- Д-р Тодорова, според статистиката за 2022 г. у нас с рак на простатата са диагностицирани около 3000 мъже, от които почти половината – 1300 души, са починали. Как може да се промени тази статистика в благоприятна посока?
- С добра информираност и отправяне на възникнали въпроси към общопрактикуващ лекар или уролог. Отговорност на общопрактикуващите лекари е да проследяват и насочват своите пациенти, попадащи в рискови групи, за ежегоден скрининг за простатен карцином. Дори и при малко съмнение за развитие на това заболяване е редна консултация с уролог. Важно е да бъде изяснено на пациентите, че тези консултации далеч не означават инвазивна намеса и са от съществено значение за поставяне на правилна и навременна диагноза.

- На каква възраст съветвате да започнат да се преглеждат профилактично мъжете?
- Последните препоръки на Европейската урологична асоциация определят като най-ефективно ежегодното изследване на простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) при всички мъже на и над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване).

- Важи ли подобна генетична обремененост при близка родственост с жени с рак на гърдата?
- Съществува реална взаимовръзка между простатния карцином и рака на гърдата. И двете заболявания се асоциират с мутации в BRCA2 гена. Поради тази причина мъжете, в чийто род е имало жени, диагностицирани с рак на гърдата, могат да се определят като рискови за развитието на простатен карцином. Мащабно проучване от преди няколко години, включващо над 20 държави, дори доказа, че при диагностицирани с простатен карцином мъже, които са и носителите на BRCA2 мутации, има риск от значително по-агресивно протичане на заболяването. Следователно мъжете с фамилна обремененост за рак на простатата или близки родственици (сестра, майка, баба) с рак на гърдата, трябва да бъдат особено стриктни, що се отнася до ежегодния скрининг.

- Какъв преглед доказва категорично, че става дума за рак на простатата – достатъчно достоверно ли е изследването PSA?
- Простатно специфичният антиген или PSA е маркер, специфичен за жлезата, но не и за простатния карцином. Повишените над референтните граници стойности биха могли да се дължат не само на онкологично заболяване, но и на възпалителен процес и/или на доброкачествена хиперплазия на простатата. Поради тази причина в практиката е установено прилагането и на други диагностични методи. Съществуват редица показатели, както в кръвта, така и в урината, които също биха могли да се изследват и резултатите да бъдат съпоставени за по-точна преценка. Като стандарт обаче през последните години е установено прилагането на магнитно резонансната томография за оценка на простатната жлеза. Изследването не крие допълнителни рискове за здравето, а се характеризира с висока диагностична стойност. Провеждайки го, специалистът може да вземе категорично решение дали е необходимо извършването на биопсия на простатата, т.е. има ли риск конкретният пациент да бъде с простатен карцином, изискващ хистологично доказване чрез биопсия.

- Какви съвременни методи прилагате във вашата клиника?
- Клиниката по Урология на Военномедицинска академия  разполага със съвременна апаратура за провеждане на т.нар. фюжън биопсия на простатата, установила се като стандарт в световен мащаб за хистологично доказване на заболяването. При изпълнението на метода се сливат образите от предварително проведения магнитен резонанс и получения в реално време ехографски образ на простатата. По този начин става възможно получаването на биопсичен материал директно от зоната, посочена като рискова за карцином от резонанса. С по-малко на брой убождания и през абсолютно стерилен достъп - трансперинеално, се постига категорична диагноза. Когато простатният карцином е локализиран в рамките на простатната жлеза, без да излиза извън границите на капсулата и да обхваща околната тъкан и структури, без данни за метастатична болест, е възможно пълно отстраняване на органа чрез радикална простатектомия. Тя може да бъде извършена чрез класическа отворена хирургия или роботасистирано. При данни за противопоказания за хирургично лечение се прилага лъчетерапия и/или хормонотерапия.

- Предвиждате ли безплатни прегледи през ноември – Месеца на мъжкото здраве, каквито правихте и миналата година?
- В рамките на ежегодната инициатива Movember, промотираща грижата за мъжкото здраве, ВМА ще се включи с провеждането на профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза. Консултациите ще са напълно безплатни и ще се осъществяват от мен и моите колеги от Клиника по Урология през целия ноември – в дните вторник, сряда и четвъртък, от 15.30 до 18.30 часа, в кабинет №242 (етаж 2 в Поликлиника-ВМА). За целта е необходимо записване на телефон 02/ 92 25 334, до изчерпване на предварително обявените часове. При прегледите няма да изискваме направление от личния лекар. За да бъде пълноценна консултацията, е препоръчително желаещите да изследват предварително простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA).

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"