Д-р Владимир Душанов поема Неврохирургията на болницата във Велико Търново

Д-р Владимир Душанов поема Неврохирургията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Той е роден в град Видин, където е завършил Природо -математическа гимназия. По- късно завършва медицина в МУ – София.
По време на следването си избира  да се насочи към неврохирургията. Специализира в УМБАЛ „Света Ана “  и  УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ в София.  Още като специализант   успява да натрупа голям опит, сблъсквайки се с много различни по сложност неврохирургични случаи, много от тях тежки.  В края на 2012 година придобива специалност.

Д-р Душанов продължава да работи и да се развива като неврохирург  в УМБАЛ „Света Ана“. Именно там той  се сблъсква с всички сфери на неврохирургията и усвоява  най-съвременните методи на работа и лечение .
В началото на месец октомври д-р Владимир Душанов се присъедини към екипа на великотърновската областна болница и вече има няколко успешно реализирани операции.

 „Една от причините да приема да дойда във великотърновската болница е убедеността ми, че медицината не може да бъде ситуирана само и единствено в София. А в по-малките населени места да няма никаква защита за спешните случаи заради липсата на специалисти. Златният час, хеликоптер не може да го постигне ! 15 минути да се качи екип, 20-25 минути да стигне, после всичко това наобратно и златен час вече не съществува за пациентите с мозъчни хеморагии, които стандартът изисква до първия час да са в операционната. Това може да се постига само и единствено с медицина на място. И трябва в областите болници да има поне по двама специалисти от всяка специалност, които да могат да окажат помощ при много тежки случаи.

Навременната медицинска помощ е ключов фактор за помощта на пациентите и това те да могат да преживяват, както и лечението да има много по-добър изход. Нашата цел е да можем да спасяваме пациентите с тежки мозъчни кръвоизливи, да оказваме адекватна спешна помощ на пациентите с травми.

Населението на страната все повече остарява, а това е равно на все повече пациенти с проблеми  в гръбначния стълб и много по-голям процент имат нужда от хирургично лечение, което трябва да е минимално инвазивно. В тези случаи се използват методи, които почти не увреждат тъканите, а само поправят дефектните участъци. Това са новите съвременни методи на кифопластика и вертебропластика. Когато има нужда използваме и по-сериозните методи на гръбначна стабилизация с титаниеви плаки, което дава шанс на пациентите за по-нормален живот без болка“, споделя д-р Владимир Душанов.

Преди дни приключи ремонтът, който имаше за цел да се подобрят битовите условия в отделението. Предстои съвсем скоро да бъде закупена и последно поколение апаратура за нуждите на операционната зала.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, "Труд news", Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"