Д-р Даниела Колева, културолог: Асоциацията на фестивалите в България има достъп до европейски политики

Асоциацията на фестивалите в България /АФБ/ по време на Международното туристическо изложение във Велико Търново представи нови възможности за сътрудничество чрез Европейската мрежа за културен туризъм (ECTN) и Европейската фестивална асоциация (EFA).

На организираната конференция културологът д-р Даниела Колева разказа за дейността на организацията и положените усилия тя да бъде полезна на всички организатори на фестивали.

"Асоциацията ни е обединител на хора, които желаят да работят в посока структуриране и развиване на фестивалния туризъм в по-европейски стил. Помагаме на всички, които биха желали да получат повече добри практики, да обменят мнения и да създадат по-добра представа за тази дейност в България и в Европа", заяви д-р Колева.

Тя сподели, че Асоциацията на фестивалите в България поддържа най-големия портал за фестивали. Организаторите на тези прояви и сами могат да публикуват информация за фестивалите, които създават. Предлагат се и други услуги, които са платени, но надграждат тази дейност.

"Асоциацията ни вече е член на две големи европейски организации-Европейска мрежа за културен туризъм и Европейска фестивална асоциация. Като членове на тези европейски мрежи имаме достъп до европейски политики и така можем много да сме полезни на организаторите на фестивални събития в България", посочи д-р Даниела Колева.

Тя информира, че предстои участие на АФБ в конференция в Дъблин, като през 2024 г. градът е избран за столица на интелигентния туризъм.

На този форум ще бъдат презентирани по осем специално формулирани теми, които ще представят най-добрите практики в Европа. На тази конференция ще бъдат връчени и награди. През ноември АФБ е поканена на конференция в Берлин, организирана от Европейската фестивална асоциация. Там ще се обсъжда "Европа-културен проект". В дискусия ще се определи конкретна визия за бъдещото развитие на фестивалите като културни събития.

"Фестивалът се наложи у нас през последните години като най-популярен, достъпен и въздействащ начин човек да се докосне до традициите и културата на дадено селище или район от страната. Но вече трябва да можем и да разграничаваме кое е фестивал, кое събор и кое празник", коментира д-р Даниела Колева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, "Труд news", Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"