Д-р Дениз Бакалов: Повишеното окосмяване при жените говори за хормонални нарушения

Заболявания на хипофизата, щитовидната жлеза или надбъбреците разбъркват менструалния цикъл

Повишеното окосмяване на необичайни места при жените и намаляването му при мъжете, както и лющеща се кожа, витилиго, чупещи се нокти и опадане на косата, акне може да са външна проява на хормонални нарушения. Всички те са повод за консултация с ендокринолог. 

И най-малките промени в нивата на хормоните влияят на състоянието и тургура на кожата. Понижената функция на щитовидната жлеза (по-често при жените и понякога при мъжете) води до суха, студена, лющеща се кожа и до намаляване на окосмяването на подмишниците, например. При напредналите фази на хипофункция на щитовидната жлеза се стига дори до намаляване окосмяването на веждите и окапване на косъмчетата в крайните им участъци, обяснява д-р Дениз Бакалов, асистент в Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска“.

При младите жени понякога се появява повишено окосмяване над горната устна, по брадата, между гърдите, по гърба, по вътрешната страна на бедрата. Една от най- честите причини за това са поликистозни яйчници, при които се наблюдава свръхпроизводство на андрогени – мъжки полови хормони от яйчников произход. В резултат се нарушава цикличността на менструацията, а менструалните цикли може да са с обилно кървене, но без отделяне на зряла яйцеклетка. Т.е. забременяването е невъзможно.

При жените, ако има хипо- или хиперфункция на щитовидната жлеза, са възможни нарушения в менструалния цикъл. При хиперфункция менструалният цикъл може да се скъси, но да е по-обилен. При хипофункция е обратно – интервалите се удължават, а количеството на менструалното кървене намалява. Тиреоидитът на Хашимото (автоимунно заболяване) засяга до 10% от женското население и в крайните фази води до хипофункция на щитовидната жлеза. Обикновено едно автоимунно заболяване се съчетава с друго – например витилиго или оплешивяване (тотално или локално).

Всякакъв тип заболявания на хипофизата, щитовидната жлеза или надбъбреците могат да причинят нарушния в менструалния цикъл. При вродената надбъбречна корова хиперплазия например (по-рядко заболяване), има свръхпроизводство на мъжки полови хормони от надбъбреците, а резултатът е свръхокосмяване при младите жени. Възможно е фигурите им да наедреят, раменете им да станат по-широки, дори клиторът им да се увеличи. И понеже при тях мъжките полови хормони доминират, те не могат да забременеят.

Акнето също се появява при свръхпроизводство на мъжки полови хормони, които са причина за прекомерно омазняване на кожата. В напреднали случаи е възможно оплешивяване от мъжки тип, но при жени.

Свръхпроизводството на пролактин от хипофизата пък при жените води до секреция от гърдите, разреждане на менструацията или изчезването й. При мъжете предизвиква напълняване, намаляване на окосмяването, отслабване на либидото и еректилна дисфункция.

Почти 75% от българите имат недостиг от витамин Д

За здравината на костите, космите, ноктите, кожата се „грижи“ витамин Д, който на практика е хормон, напомня д-р Бакалов. Около 80% от количеството му в организма се синтезира в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи. 20% се усвоява чрез храната – риба, яйца, гъби, мляко, млечни продукти, тахан. Почти 75% от българското население има недостиг от витамин Д. Рискови групи са хората с диабет, възрастните и жените в менопауза с намалена костна плътност или вече развита остеопороза. Ето защо е добре в слънчевите зимни дни те да излагат на слънце откритите части на тялото си поне по 30 минути от 12 до 16 часа. Друг вариант е да приемат витамин Д на капки – по 2 (1000 единици) за профилактика и по 4 (2000 единици) при дефицит. Доказано е, че при косопад, суха лющеща се кожа и чупещи се нокти поради дефицит на витамин Д, след като той се компенсира, изчезват и кожните проблеми.

Бял пръстен около зеницата на окото е белег за висок холестерол

Мастните образувания по клепачите и около очите (ксантелазми) са от нарушена обмяна на холестерола. „Добре е хората с фамилна хиперхолестеролемия да се изследват. Вече има нови биологични лекарства за това заболяване, съветва д-р Бакалов. – Това са инжекционни форми, които се прилагат веднъж или два пъти месечно и понижават нивото на холестерола до приемливи стойности, за разлика от досегашните медикаменти. Това лечение се заплаща напълно от НЗОК и е безплатно за пациентите.“

Друг белег за това заболяване е бял пръстен около зеницата на окото, който се забелязва особено при по-възрастни хора. Рискът тези пациенти да развият съдов инцидент е голям.

Кафявите петна по кожата често са свързани с бременността

Те са типични за бъдещите майки и се дължат на „полуделите“ хормони, което е характерно за бременността. Дължат се на хормони от собствените жлези и на такива от плацентата. При по-чувствителна кожа петната могат да останат и след раждането. Добре е жените да използват козметика със защитен фактор за лицето и нежните зони по тялото. Петната може да са свързани и с повишени нива на меланоцитостимулиращ хормон.

При нарушения в нивата на билирубина, който се произвежда от черния дроб и е част от жлъчния сок и жлъчните пътища, също може да се появят кафяви петна. Ако е нарушен метаболизмът на жлъчните сокове, тогава са възможни тъмни петна по кожата или те да се съчетаят с пожълтяването й. Ако процесът е по-дълготраен, случва се кожата още повече да потъмнее. Може да се получи и при хроничен хепатит и вече развита цироза.

При недостатъчност на хипофизни хормони или при намалена функция на хипофизната жлеза се получава алабастрено бяла и восъчна кожа на лицето с фини бръчки около очите – „тип  пачи крак“. Това се дължи на недостатъчност на меланоцитостимулиращия хормон (част от хипофизните хормони).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Феодорина Ляскова

Този уебсайт използва "бисквитки"