Д-р Катя Казакова: Шумът в ушите ни „нашепва“ да променим живота си

Холистична медицина

На какво се дължи той, какви изследвания да направим и къде да търсим спасение от този неприятен симптом, който често върви заедно с главоболие, напрежение в главата, замаяност и хронична умора
визитка:
Д-р Катя Казакова завършва медицина във Варна през 1984 г. Специализира неврология, медицинска психология и психотерапия в Москва и доплерова сонография в София. Тя е първият лекар, започнал работа в основания от д-р Людмила Емилова Център за безлекарствено лечение във Варна през 1993 г. До днес е консултант на Клиника „Д-р Емилова“ по неврология и изследва пациентите с доплеров сонограф. 

- Д-р Казакова, в професионалния Ви сайт пишете, че едно от най-честите оплаквания, с което идват пациенти при Вас е шум в ушите. На какво се дължи той?
- Винаги търся причината в по-широк аспект. Искам да науча как живее човекът, какви заболявания има, какви медикаменти приема, как се храни, как се справя със стреса. Шумът може да се дължи на възпалителен процес във вътрешното ухо, на метаболитни причини, свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза, панкреаса, мастната обмяна и др. Пациентите, които са с диабет тип две имат често съдови промени, предизвикващи шум в ушите. Всъщност, най-честите симптоми, с които идват пациентите при мен, са главоболие и болков синдром – в шията, рамото, кръста, или друга част от тялото.

Следват световъртежът и шумът в ушите. Хората с тези симптоми често се оплакват и от постоянна умора, липса на енергия и концентрация. Има обаче и още една причина, която често остава неоткрита, защото е на „граничната бразда“ между специалностите неврология, отоневрология и лицевочелюстна хирургия и стоматология: дисфункция на ставата, която свързва долната челюст със слепоочието. Тя е разположена пред ухото, сложна става е, по-свободна, прикрепена е само с мускули. Патологичните изменения в нея причиняват шум, снижение на слуха и болка в ухото. И не само там - в раменете, коляното , глезена на съответната половина на тялото. Причините за деформацията й са различни: от неправилна захапка, липсващи зъби, до проблеми с долните крайници. Но има и една невидима причина – стресът. Напрежението, несигурността, гневът карат човека да стиска зъби в буквалния и преносния смисъл.

- Какви изследвания са необходими, за да се стигне до същината на причината?
- В нашата клиника прилагаме холистичен подход: цялостна оценка на  състоянието на тялото и на психиката, и вземаме решения на тази база. Без да отричаме лекарствата, се опитваме да повлияем на процесите в тялото чрез промяна в начина на живот: лечебно гладуване,  движение, очистителни процедури, психотерапия. В клиниката при постъпване се извършва  пакет от лабораторни изследвания, включващ нива на холестерола, промени в кръвната захар,  гликиран хемоглобин, състояние на черния дроб и основни бъбречни показатели. Търси се инсулинова резистентност, има ли ниска кръвна захар. Защото тя може да причини пулсиращо главоболие и шум в ушите. Изследваме щитовидната жлеза, в какво състояние е и как работи. Когато тя е хиперактивна, има напрежение в областта на главата, често главоболие и шум в ушите. Освен всички тези изследвания допълвам цялостната картина с доплерова сонография на мозъчните магистрални съдове. Отчитам състоянието им и промените в тях. Ошипяването и промяната в прешлените може да затрудни кръвния ток и да причини шум в ушите и световъртеж. Според моите наблюдения този проблем все повече нараства , заради постоянно наведените глави над телефоните и компютрите. А затлъстяването в областта на шията ограничава пулсацията на всички артерии, кръвоснабдяващи мозъка. При младите хора поради обездвижване се наблюдава екстремно напълняване. Тогава всички артерии са обградени в маншет от мазнини и са със силно ограничени пулсации. Намалява притокът на кръв в мозъка и се влошава функцията му. Появява се патологична дневна сънливост, хъркане с паузи в дишането по време на сън, хронична умора, главоболие и шум в ушите. Понякога отнема време и изисква търпение за да убедя тези пациенти, че трябва да се хранят правилно и да се движат повече. Те смятат, че имат достатъчно време пред себе си, за да живеят така, както им се иска днес. Това не изчерпва причините за шума в ушите. Трябва да подчертая, че задебеляването на съдовата стена на артериите, образуването на атеросклеротична плака са основен фактор. Когато всички тези изследвания са налице, ние правим консултации с пациента и се стремим да го убедим да направи лечебно гладуване. 

- Как лечебното гладуване повлиява този проблем? Могат ли да се стопят тези мастни плаки с гладуване?
- Ако човек води заседнал живот, прекалява с количеството на храната, особено с животинските мазнини, увеличава възможността да образува мастни плаки в артериите. Колкото по-стари са те, с толкова по-голяма плътност са и толкова по-трудно е да бъдат променени. С лечебното гладуване тези плаки намаляват обема си. При скорошните плаки, които са с ниска плътност и по-малък обем, се постига пълно излекуване. С периодичното прилагането на лечебната програма, съчетано с природосъобразен начин на живот може да се поддържат чисти кръвоносните съдове, добро здраве и качествен живот. Моята задача като лекар, както и на всички лекари в екипа ни, е да мотивираме пациентите си да променят начина си на хранене и движение. Лечебното гладуване, част от методите на холистичната медицина, е основният двигател в на тази промяна – очиствайки тялото, му даваме шанс да се справи с дисбаланса.  

- Как се стига до този дисбаланс при съвременния човек, освен с неразумното хранене и трупането на наднормено тегло?
- Не преставам да се учудвам как и защо хората изискват от себе повече, отколкото биха изисквали от една машина – от леката си кола или от компютъра си например. В моя кабинет идват хора, които спят по 4-5 часа на ден, работят нощем, защото бизнеспартньорите им са в друга часова зона. Хора, които се натоварват и психически, и физически извънредно, до предела на силите си. И тези хора изискват от лекаря да намери решение, така, че организмът им да работи по зададените от тях „параметри“: 4-5 часа сън, но без нарушения на паметта, без главоболие, без тремор в пръстите на ръцете, винаги с енергия „на макс“. Но това е сериозна грешка по отношение на възможностите на организма. Другата грешка е, че движението им се вижда загуба на време и на средства. Тези хора идват с болки и напрежение в гърба и раменете, постоянно главоболие, с патологична сънливост през деня. Като правило те се хранят  нередовно, небрежно, понякога безобразно. Не се съобразяват с  това, че тялото им има някакви лимити на преработка, а натискат „педала“ до край. Опитвам се да ги убедя, че без тяхното участие, без промяна в начина на живот, хранене, движение, те няма как да постигнат здраве. За мен е привилегия да работя в клиниката, поради факта,че тук идват хора, които искат да държат нещата в свои ръце, поемат отговорността за състоянието си и участват в оздравителния процес. Те слушат мотивационните лекции, следват препоръките, прилагат лечебното гладуване. Имаме пациенти, които идват от 10, 20 и повече години при нас. Това дълго пътуване към здравето е и едно духовно пътуване, което променя гледната им точка към живота. За мен е истинско щастие да прегледам пациент, който за пръв път е дошъл преди пет години и сега е много по-добре – и кръвната му захар е нормална, и холестеролът му е в границите. И се чувства по-добре.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Милена Попова

Този уебсайт използва "бисквитки"