Д-р Миндов: Приемът на хранителни добавки действа психологически

„Хората изпадат в паника, хващат се като удавник за сламка и нещо трябва да пият. Това ги успокоява донякъде и по-скоро действа психологически“, коментира пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София, по повод свръхтърсенето на хранителни добавки. Той цитира данни от въздействието на плацебо медикаменти при онкоболни пациенти. При 10 на сто от приемалите плацебо лекарство доказано раково болни се е наблюдавало не само подобрение на симптомите, но и обратно развитие. „Тоест психиката, силата на вярата – това е нещо, което лекува. Ако човек действително вярва в това, дори да приема нещо, в което няма нищо, има ефект, получава се ефект.“

Все още личните лекари не разполагат с официален здравен протокол, по който да лекуват пациенти с коронавирус в домашни условия, потвърди д-р Миндов, Има само препоръки от лекарски организации. „Официален протокол, който да е задължителен и общоприет, одобрен от експертни съвети и бордове по специалности – такъв към момента не съществува.“

Д-р Миндов поясни, че личните лекари ползват ръководства, издадени от водещи световни научни форуми и дружества: „Американски ръководства, френски, немски, австрийски. Общото във всички тези протоколи е, че нямаме средство за профилактика и лечение от т.нар. клас А, което е безспорно доказано и с проучвания, че предотвратява или предпазва от развитието на вируса или от заразяване с вируса. Всички неща, които предписваме, не са от клас А“, уточни общопрактикуващият лекар, който засега няма хоспитализиран пациент с Covid-19.

В нито един протокол антибиотикът не стои на първо място, подчерта д-р Георги Миндов. В американския протокол например фигурира лекарство, което тук не е разрешено и се употребява във ветеринарната медицина като противопаразитно средство. „Блокира размножаването на вируса, има противовирусен ефект в ранните етапи“, поясни Георги Миндов. 

Има разногласия дори за дозите витамин С, които да се прилагат по време на терапията, стана ясно от думите на д-р Миндов. В някои протоколи се посочват профилактични дози от 500 до 1000 милиграма дневно, което според него е висока доза. „Дневните нужди на човек, стандартните, са 100 милиграма на ден, което може да се достави с една ябълка или един плод, цитрусов.“ Същото се отнася и за витамин D, чиито терапевтични дози надхвърлят сериозно профилактичните и трябва да се вземат само по лекарско предписание.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"