„Да обичаш на инат“ в памет на Николай Волев, който си отиде при инцидент

Емблематични филми на известния режисьор гледаме в събота и неделя

Почина след падане от четвърти етаж в дома си на улица „Кракра“

Режисьорът Николай Волев, създал култови български филми като  "Господин за един ден" и "Да обичаш на инат", почина при инцидент на 78 години.

Николай Волев щеше да навърши 79 години през април.

Според информацията от негови близки той е паднал от прозорец на таванско помещение на четвърти етаж в сградата на улица „Кракра“ в София, където живее. Появиха се версии, че е слагал капан за гълъби, когато се е подхлъзнал. До редакционното приключване на броя обаче не бяха известни повече детайли около трагедията, както и кога и къде ще бъде поклонението пред режисьора.

„Моят живот, моята любов, моето щастие, смисълът на това да живея, най-хубавите дни, най-близкият ми приятел, най-незабравимите спомени, човекът, на когото се възхищавах и обожавах, талант, ерудит, вселена от познания, мощен, велик, безсмъртен“, написа в емоционален пост съпругата на режисьора Доротея Волева вчера. По черна ирония на съдбата, Доротея загуби съпруга си във вторник – денят, в който беше поклонението пред първия й съпруг и баща на сина й – рок легендата Кирил Маричков, който си отиде след трагичен инцидент в петък вечерта.

Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия режисьор.

В неделя, 20 октомври, от 15:30 ч. БНТ 1 ще излъчи игралния филм "Да обичаш на инат". В събота, 19 октомври, от 20:30 ч. по БНТ 2 ще видим комедията "Господин за един ден".

Николай Волев е роден на 10 април 1946 г. в София. През 1967-1968 г. учи пет семестъра в архитектурния факултет на Висшия институт за архитектура и строителство (ВИАС).

През 1968 г. бяга от България. След престой в бежански лагер, в Турция, заминава за Великобритания, където завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище. След като се завръща в България, през 1973-1975 г. работи като сценарист на документални филми в Българската национална телевизия.

Всичките му игрални филми са удостоени с множество български и международни награди. Първият му игрален филм е „Двойникът" (1980), следват „Господин за един ден" (1983), „Да обичаш на инат" (1986), „Маргарит и Маргарита" (1989) и много други. През 2001 г. излиза игралният му филм „Огледалото на дявола“. Последният му игрален филм е „Извън пътя“ (2017).

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"