Да убиеш справедливостта

ПП-ДБ се прегърнаха с проруската партия „Възраждане“, за да дадат
индулгенция и трибуна в парламента на беглеца от Темида Цветан Василев

Каква е отплатата, когато източиш милиарди от банка, жилейки хиляди вложители в нея, покриеш се в чужбина, за да избягаш от правосъдието и дори се опиташ да подариш единствените активи, с които е бил реално обезпечен трезорът, на Русия, за да си осигуриш лукс и покровителство зад граница? Затвор? В българския случай - явно не. Дори напротив Получаваш бърза индулгенция не другаде, а в най-висшата институция в тази държава – Народното събрание.

Именно на такава акция сме напът да станем свидетели днес следобед, за когато е свикано заседанието на парламентарната комисия, проверяваща нерегламентирани обвързаности между магистрати и групите за търговия с влияние на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото. По искане на русенския депутат от „Възраждане“ Златан Златанов и по официална покана на бившия правосъден министър и настоящ народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова, на въпросната сбирка ще бъде изслушан не друг, а Цветан Василев. Банкерът, организирал и реализирал обира на века – фалирането на КТБ, който е обвиняем по цяла дузина обвинения по Наказателния кодекс и подсъдим в момента за тях. При това е подсъдим задочно, защото веднага след избухването на аферата забегна в съседна Сърбия, където се укрива и досега от Темида.

Дори не си струва да коментираме как е възможно човек като Надежда Йорданова, която е бивш министър на правосъдието, да отправи официална покана за изслушване към човек, отказал да се изправи пред същото това правосъдие. Случващото се е пореден пример за компетентността и юридическия капацитет както на Йорданова, така и на колегите й от ДБ.

Той вече се показа като меко казано скромен, но пък способен да всява деструктивен хаос. Така че това е поредното доказателство в тази насока.

Ако попитате не само хилядите ужилени от него вложители в КТБ, а който и да било обикновен гражданин на държавата, от чиито джобове всъщност дойдоха над 3,5 млрд. лева за разплащането на хазната с ощетените от Цветан Василев депозитари, неговото място е зад решетките. Но явно не и за депутатите от „Възраждане“ и ПП-ДБ, влезли в парламента уж, за да представляват интересите на обществото. Вместо да правят това, те обединяват усилия, за да осигурят на ужилилия същото това общество Цветан Василев лукса да говори в парламента, докато се укрива от съдебната власт. При това през видеовръзка, за да не си нарушава комфорта и да продължава да избягва изправянето очи в очи със съдиите по делото му у нас и с българските граждани като цяло.

Подобен акт трудно може да бъде окачествен като нещо различно от наритване в ъгъла на правото, законността и общественото желание за правосъдие. Причината е, че с действията си въпросните народни представители раболепно обслужват човек, откраднал милиарди и се намесват противоконституционно в дейността на Темида, като му предоставят парламентарна трибуна, за да разиграва водевил и да се опитва да манипулира общественото мнение в своя полза.

Защо го правят? Със сигурност не, за да излезе истината наяве. Целта е далеч по-прозаична, но жизненоважна както за Василев, така и за тези, които му помагат – да бъде ударен основният му опонент и пречка у нас – председателя на ДПС Делян Пеевски, който всъщност не само разобличи забегналия банкер, а успя да спре и опитите му да направи вторичен грабеж на КТБ и да подари малкото реални активи на банката (сред тях военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, а също телевизия, телеком, мултиплекси и пийпълметрична компания) на Русия.

Впрочем именно Русия и нейните интереси са една от основните обединяващи нишки в този съюз между русофилската „Възраждане“ и претендиращата за евроатлантическа ориентация ПП-ДБ. Той може да изглежда антагонистично, но само на пръв поглед. Причината е, че действията през годините както на „Продължаваме промяната“, така и на „Демократична България“ редовно противоречаха на твърденията им, че са привърженици на НАТО и ЕС, обслужвайки интересите именно на Москва.

Вземете например как гласуваха ПП при законодателните инициативи на Пеевски, чиято цел бе да се спре паричният поток от руската „Лукойл“ към режима на Путин, финансиращ войната на Русия срещу Украйна. Вотът им редовно бе не „за“, а „въздържал се“. Що се отнася до ДБ, те – подобно и на т.нар. „промяна“, винаги са били във властта, не за да отстояват интересите на държавата и гражданите й, а за да обслужват тези на създателя си – ръководителя на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев.

В случая с изслушването на Цветан Василев в парламентарната комисия, ПП-ДБ отново правят това - освен интересите на банкера, обслужват и тези на Прокопиев, чиято цел също от години е да елиминира от политическата сцена Делян Пеевски заради целенасочените му усилия да скъса връзката на задкулисието с властта и да изкара на светло всички подобни, направени на тъмно, договорки.

Съюзът, родил днешния правен и морален абсурд впрочем далеч не е първият между Василев, Прокопиев и прокситата на кръга „Капитал“ в политиката. Предният подобен сговор беше малко след избухването на аферата КТБ, когато първият предприе акцията си по вторичен грабеж на КТБ, за да си осигури покровителство от приближения до руския президент Владимир Путин олигарх Константин Малофеев. Вторият четкаше през флагмана си „Капитал“ имиджа на същия този Малофеев, като изпрати екип в Москва, за да го интервюира и да му даде трибуна, за да си разкаже мераците спрямо българската икономика. А двамата заедно удряха през пионките си във властта и медиите отново Делян Пеевски, който им пречеше да ограбят за пореден път обществото.

Що се отнася до мераците на Малофеев, те включваха заграбването на вече споменатите активи от КТБ, за да преобърне чрез овладяването на публичното пространство у нас геополитическата ориентация на България от евроатлантическа в подкрепяща Русия. Планът им обаче бе разкрит, а Малофеев, който бе един от първите санкционирани от ЕС и САЩ още през 2014 г., бе обявен през 2019 г. за персона нон грата и за България.

Забраната може и да направи невъзможно влизането му у нас в продължение на 10 години, но не е спряла нито опитите на Русия да влияе върху българската икономика и политика, нито желанието за отмъщение срещу човека, който през последните години се превърна в гарант именно, че това няма да се случи, а също и за законността и правото в държавата. И днешното изслушване е явният пример за това.

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"