Дават 100 хил. евро за дом до вълните

Младите купуват ваканционни имоти предимно със заеми

В района на Варна средната цена е между 1900 евро и 2100 евро за квадратен метър

Такса поддръжка около 800 лв.

Близостта до морето е един от основните фактори за цените на летните ваканционни имоти, разказаха брокери на имоти. Цените на апартаментите на пешеходно разстояние от морето в Созопол на втора линия са между 85 хил. евро и 100 хил. евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс. Таксата за поддръжка на двустаен апартамент в затворен комплекс е средно между 720 лв. и 850 лв. годишно, като конкретната сума зависи от квадратурата.

Може да бъдат намерени и по-евтини апартаменти извън затворените комплекси, където собствениците не е необходимо да плащат и такса за поддръжка на общите площи. Най-често купувачите на ваканционни имоти предпочитат напълно готови и обзаведени жилища, защото могат веднага да ги ползват без да губят допълнително време и усилия.

Ваканционните имоти са подходящи и за инвестиция, защото цените им през последните години нараснаха значително по-малко отколкото цените на апартаментите в големите градове на страната.

В момента в района на Варна средната цена на ваканционните имоти е между 1900 евро и 2100 евро за кв. метър. Очакванията на брокерите са за плавен ръст на цените заради голямото търсене, което надвишава предлагането. В района на Варна най-голямо търсене има на имоти в курорта „Св. св. Константин и Елена“ и около него. Курортът вече е квартал на Варна и в него има повече жилищни имоти, отколкото хотели. В района продължава строителството на жилищни комплекси, а тепърва предстои изграждането на 4-5 комплекса. Има търсене и на ваканционни жилища в курорта „Златни пясъци“, основно в затворени комплекси.

Българите имат най-голям дял сред купувачите на имоти край морето. Най-често купувачите са млади хора на възраст 30-45 години. Те купуват ваканционни имоти предимно с кредити. Само 15-20 на сто от сделките са с налични пари. Жилища край морето с налични пари купуват предимно българи, живеещи и работещи в чужбина, които са натрупали средства и искат да ги инвестират в имот.

От чуждестранните купувачи на имоти най-голям е делът на германците. Много германски пенсионери имат интерес към ваканционни имоти в България, както по Северното, ката и по Южното Черноморие. Германците, както и останалите чужденци с летни имоти в България, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи. По Северното Черноморие ваканционни имоти купуват и пенсионери от Франция, Италия и Нидерландия. На юг по-често купуват поляци и чехи.

Правят компромис с гледката

 

Луксът изисква просторни стаи

 

Интересуват се от материалите

Най-важното за луксозните имоти са просторните помещения.

Луксът при имотите в България е доста разтегливо понятие, но напоследък на пазара наистина се появяват жилища, които отговарят на категорията, коментираха брокери. За да бъде един имот луксозен, той трябва да бъде просторен – площта на имота и пространството в отделните помещения са водещите изисквания на купувачите.

От съществено значение, за да бъде определен един имот като луксозен, е и локацията. За купувачите е важен не само конкретният имот, а цялостната среда около дома им. Луксът включва и качествен дизайн с добре подбрани материали и мебели. Най-често купувачите на луксозни имоти са български граждани с добри финансови възможности, предимно на възраст над 40 години. В последните години на пазара на луксозни имоти има и по-млади хора на възраст 25-30 години. Те имат повишени изисквания към използваните в строителството материали. Младите са добре информирани и не се интересуват само от площта на имота, а искат да знаят каква е дограмата и каква е изолацията на стените.

Изложението на апартамента и гледката от терасата са неща, за които купувачите са склонни да направят компромис, особено в големите градове, ако всичко останало в имота отговаря на очакванията им.

В повечето случаи за покупка в луксозния сегмент от пазара става със собствени средства и с банково финансиране, но с голям дял на личното самоучастие. Повечето луксозни имоти са ново строителство. Нарастват и сделките с луксозни имоти „на зелено“.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"