Дамите пият заради силна чувствителност

За да стане алкохолик, мъжът се нуждае от 15-16 години, а жената – от 9-10

Силният пол има по-висока способност да разгражда етанола

Събирания с приятели на чашка през уикендите, бутилка бира след работа, после по две, и то всеки ден. Това е начинът, по който много хора се плъзгат към алкохолизъм, когато вече не могат да устоят на зависимостта си. Остава мистерия защо някой може да спре, когато забележи първите признаци на пристрастяване, докато други продължават надолу.

В обществото е обичайно да се осъжда особено строго жена, която пие, докато към мъжете отношението е по-снизходително.

„Всеки има свой собствен път към пристрастяването, независимо от пола, но има общи черти – казва психиатърът и нарколог Анна Одинцова в своя блог. - Мъжете по-често започват да злоупотребяват с алкохол несъзнателно и в по-ранна възраст, преди 25 години. Жените, напротив, съвсем съзнателно и малко по-късно - след 25 години."

В същото време алкохолът вреди повече на женското тяло, отколкото на мъжкото – силният пол има по-голям черен дроб, по-голям обем вода в тъканите и в резултат на това получава по-малко токсично натоварване. Освен това способността на черния дроб да разгражда етанола като цяло е по-висока при мъжете, уточнява експертът. За да стане алкохолик, мъжът се нуждае средно от 15-16 години, а жената – от 9-10.

Има рискови фактори, които могат да допринесат за развитието на алкохолна зависимост при жените. Те се основават на една единствена особеност на психиката - повишена психологическа реактивност, тоест силна чувствителност, склонност към по-интензивни преживявания, казва наркологът.

„Тази функция сама по себе си НЕ е рисков фактор. Това е абсолютно нормална индивидуална характеристика на психиката. И жените, и мъжете могат да бъдат чувствителни - и, обратно, "дебелокожи". Просто жените го правят по-често“, обяснява Анна Одинцова. Обикновено те се разстройват по-лесно от проблеми в работата, в семейството, в близкото им обкръжение. Освен това изпитват съмнения относно собствената си привлекателност, достойнство, не са уверени в себе си.

„Като правило момчетата се учат да действат и да правят грешки, но не и момичетата, и ако се провалят, момичето ще попита не „Какво направих погрешно?“, а „Какво е не е наред с мен?“, обяснява Анна Одинцова.

Най-често жените, които се пристрастяват, са лишени от подкрепа: те или нямат близки наблизо, или получават негативизъм от тях вместо истинска помощ. Питиетата се оказват лесен начин за такива жени да се справят с трудна ситуация.

Алкохолът буквално разрушава женското здраве. Появяват се метаболитни нарушения - склонност към затлъстяване или изтощение. Нарушава се функцията на вътрешните органи - алкохолна кардиомиопатия (увреждане на сърцето), алкохолен хепатит, а след това и цироза на черния дроб, много често - гастрит, езофагит, панкреатит, артериална хипертония, увреждане на нервната система. Нарушава се функционирането на репродуктивната система.

В психологически план пиещата жена се различава от мъжа алкохолик и по това, че се срамува. В крайна сметка обществото остро осъжда подобно поведение.

„Рядко някой ще осъди млад мъж, но реакцията към жена, която пие, най-често е една - осъждане. Ето защо жените в повечето случаи се опитват да скрият злоупотребата си с алкохол. И когато тя стане толкова очевидна, че излиза извън контрол, привличайки вниманието на роднини, служби за закрила на детето и полиция, тогава е много трудно да се помогне“, казва Анна Одинцова. Тя препоръчва на жените, които усещат, че прекаляват с алкохола, да потърсят навреме помощ от специалист. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"