Даниел Митов: Няма да подкрепим правителство с втори и трети мандат

Категорично сме заявили, че няма да подкрепим правителство с втори и трети мандат. Ако някой успее да състави мнозинство от останалите политически партии, това е добре. Но за нас е ясно, че в една демокрация легитимността е концентрирана предимно в партията, спечелила изборите. И около този мандат – на първата политическа сила, трябва да се сформира мнозинство. Това заяви в ефира на NOVA зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

По думите му той не виждал възможност за съставяне на кабинет с третия мандат. „Чувам термина "техническо правителство", но не знам какво значи това. Може би е синоним на експертен кабинет. Политически не стана, а трябва да стане. Пробвахме експертни кабинети и се видя, че така нещата не вървят. Демокрациите затова са измислили механизъм - сядане около една маса на отделните партии, разговор за приоритети, коалиционна формула и управление, фокусирано върху въпросните приоритети”, подчерта той.

За декларацията, предложена от ПП-ДБ Митов коментира, че „няма как да вървим напред с подобни упражнения”. „ПП-ДБ пак преобърнаха процедурата с краката нагоре. Те в момента се опитват да се измъкнат от капана, които сами си поставиха. В началото казаха, че ще са опозиция. Но по приумица на провидението вторият мандат дойде при тях. Сега хем се опитват да не влизат в сговор с когото и да било, хем трябва да предложат нещо. Ние не влизаме в играта с тях –  дължим им разговор. Това е есенцията на парламентаризма. Проблемът е, че те не се съгласиха на подобен диалог, когато му беше времето, а ние им протегнахме ръка. Тогава трябваше да реагират и да дойдат с въпросните точки”, категоричен е Митов.  

Относно декларацията със седем законопроекта, предложена от ПП-ДБ, Митов заяви, че тези текстове са писани от тях. „Тези седем точки - четири процедури и три законопроекта, са нещо, което сме правили заедно в предишния парламент", подчерта той.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"