Даниел Митов: Приказките, че нямало дясно и ляво, можем да ги забравим

Президентът се опитва да играе някаква мошеническа игра на тука има, тука няма с геополитическите позиции на България.

Приказките, че нямало дясно и ляво можем да ги забравим. Това са политически лакърдии, които ги говорят хора, които нищо не разбират от политика и сега стъпват. Това каза избраният за зам.-председател на ПП ГЕРБ Даниел Митов пред на националното събрание на партията.

"Надявам се, че оттук нататък ще ни предстои много работа и оправдаване на доверието. Аз съм човек, който винаги е стоял на ясни позиции, повече от 20 години съм в българската политика и винаги съм принадлежал към българската десница. Приказките, че нямало дясно и ляво можем да ги забравим. Това са политически лакърдии, които ги говорят хора, които нищо не разбират от политика и сега стъпват. Истината е, че в момента, в който трябва да направиш политически избор, в който трябва да решиш проблем, свързан с обществото, правиш стъпка -  има различни философии за това как се решават проблемите, а тези философии биват леви, десни, центристки, биват консервативни, либерални, социалдемократически. И всеки, който влезе в политиката и започне да прави избори, за да решава проблемите на хората, неизменно иска или не иска, влиза в парадигмите на ляво и дясно. И това хората, които в момента говорят, че нямало ляво и дясно, ще го разберат много скоро", заяви Митов.

"Второ - както пред България, така и пред Европа стоят тежки геополитически предизвикателства. Чертаят се тежки геополитически разделения и както ПП ГЕРБ, така и България трябва да заема ясни позиции и да стои на ясни принципи. Ние тези принципи ги заявяваме и както каза и премиерът Борисов, с номинацията в мое лице има ясна посока - ясна посока къде стои ПП ГЕРБ, ясна посока къде ще бъде нашата политика и аз лично какви позиции ще защитавам", добави той.

"И понеже си говорим за геополитически позиции, на мен ми направи впечатление нещо от вчера. Имаше среща във формат Б9 в Букурещ. На тази среща беше приета декларация, на тази среща е участвал българският президент Румен Радев, който не даде ясна заявка дали ще участва или не, но след като е участвал ние видяхме прессъобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация. Искам да стане ясно, че българският президент не само е скрил декларацията, а се опитва да играе някаква мошеническа игра на тука има-тука няма с геополитическите позиции на България. Декларацията осъжда руските агресивни действия и военно присъствие в близост до границите на НАТО, включително и в района на Черно море - българският президент крие това. Декларацията осъжда саботажа на територията на Алианса, което става очевидно от експлозиите на складове с амуниции от 2014 г. на територията на Чешката република. Също декларацията казва, че изразяваме загриженост относно разкритията за подобен модел на поведение и на територията на Република България, което личи от провежданите разследвания. Питам аз защо българският президент крие тази декларация и какво започва да се случва в България? От момента, в който ние все още очакваме той да назначи служебен кабинет и накъде тръгваме? И се надявам, че партията ще вземе отношение по тази тема", допълни Даниел Митов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"