Даниела Дариткова: Промяна в Изборния кодекс непосредствено преди изборите ще доведе до недоверие във вота

"Промяна в Изборния кодекс непосредствено преди изборите ще създаде впечатление и ще позволи да се внушава, че изборите няма да са честни и коректни". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в ефира на NOVA по повод предложенията за промяна в Изборния кодекс на консултациите с президента.

„Вместо да обсъждаме детайли от всички идеи, които бяха представени на консултациите при президента, искам да се върна към действащото законодателство, Конституцията и правомощията на всяка от институциите. Правомощията на президента се свежда до това с указ да определи датата на предстоящите парламентарни избори. Правомощията на представителите в парламента на политическите партии в парламента са в това да обсъждат, внасят и променят законодателство, така че да дадат сигурност на изборния процес. Ние обсъждахме през октомври Изборния кодекс и тогава нямаше такива предложения. Освен аргумента за липса на интернет връзка във всички населени места, където се провеждат избори, аргументът за това, че изборите могат да бъдат наблюдавани, контролирани и прозрачни при броенето на бюлетините са текстовете в ИК, където пише, че има в СИК представители на всички парламентарни представени партии, застъпници и наблюдатели. Смятам, че това е достатъчна гаранция за наблюдението на изборите“, заяви тя.

„Аз не мога да взема сама решение за промяна на ИК няколко месеца преди изборите. Това трябва да го вземе 44-тото Народно събрание. В предходните години признак на лоша парламентарна практика е да се променя ИК непосредствено преди изборите. Това ще създаде впечатление и ще позволи да се внушава, че изборите няма да са честни и коректни. Внушението за това, че изборният процес не може да бъде отразяван коректно и че са възможни манипулации само допълнително ще откаже българските граждани да участват в него. Ангажимент на всички институции е да разясняваме действащото законодателство и да обясняваме защо манипулации на ниво отчитане на гласове не е възможно. Действащото законодателство позволява застъпниците и наблюдателите да могат да наблюдават отчитането на бюлетините, коректно да бъдат попълнени протоколите, да могат да се дават и разпространяват на политическите сили. Всичко това е разписано в действащото законодателство и позволява да всички, които го познават, да нямат съмнения в изборния процес“, допълни тя.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"