ДАНС е идентифицирала съмнителни сделки за 1,5 млрд. евро през 2023 г.

През 2023 г., на основание Закона за мерките срещу изпиране на пари в дирекция „Финансово разузнаване“ към ДАНС са получени уведомления за 372 012 броя операции в брой на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута. След преглед и анализ към правоохранителните органи, преобладаващо към МВР и компетентните дирекции в ДАНС, са насочени 397 броя информации на съмнителни сделки и операции на обща стойност около 1,5 млрд. евро. Това се посочва в доклада на Специализирана дирекция „Финансово разузнаване“ – Държавна агенция „Национална сигурност“ (САД ФР - ДАНС) за 2023 г.

През миналата година в дирекцията са получени 4 014 бр. уведомления за съмнителни сделки, операции или клиенти, 519 бр. са допълнителни към предходно подадени уведомления. Общият брой е по-малък с 1 938 бр. в сравнение с 2022 г.

Почти 20% от постъпилите в ДАНС уведомления за субекти, за които се предполага, че са ангажирани с дейности по изпиране на пари са за чуждестранни физически лица.  Делът на българските физически лица от общия брой постъпили уведомления е 40%, а на българските дружества - ЕООД, близо 32%. 

Преобладаващата част от получените уведомления не съдържат данни за предполагаемо предикатно престъпление – такова, чрез което незаконно се придобиват имущество или финансови средства, които впоследствие се легализират чрез банкови операции, влагане в бизнес и др. В онези, в които обаче се съдържат такива данни, става дума основно за различни видове измама. Според графиката в доклада на следващо място са престъпленията, свързани с контрабанда на мигранти, трафик на хора, престъпни групи и такива, свързани с ДДС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"