ДАНС и МВР пазят тегленето на въпросите за матурата по БЕЛ

Представители на МВР и ДАНС ще присъстват при тегленото на въпросите за матурата по български език и литература, която се провежда днес в цялата страна. Процедурата ще стартира в 5:30 ч в МОН, като самите изпитни въпроси, които са 41, ще се генерират измежду 390 000 варианта. Така заедно с темата за есе или интерпретативно съчинение се получават над 4 милиона варианта, които могат да се паднат на учениците. Това съобщи просветният министър проф. Галин Цоков.
Той посочи, че МОН е взело всички възможни мерки за сигурност, за да няма изтичане на информация, както и че във всички класни стаи, в които ще се провеждат изпитите, има осигурено видеонаблюдение.

На първата задължителна матура днес се явят 50 200 зрелостници. 13 000 са квесторите, които ще следят за реда в 750 училища, в които ще се проведе държавният зрелостен изпит, посочи още министърът. Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор. Началото на матурата е в 8:30 часа, а резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Проф. Цоков обясни, че шест човека ще се явят на матура, за да повишат оценката си, каквото възможност беше дадена с промени в закона от тази година. Петима от тях отиват на матура по БЕЛ, за да опитат да изкарат по-добра оценка, която да им послужи при кандидатстването в университети след това, а един е заявил, че иска да се яви на повишителен по математика.

Проф. Цоков уточни, че има само едно карантинирано дете в Пловдив с коклюш, което ще се яви на матурата в отделна зала. В цялата образователна система намаляват болните деца от коклюш и само 43 паралелки са карантирани.

Миналата година на проведените матури по БЕЛ 80 общини бяха с резултати под Среден (3). Според преподаватели и тази година няма да има големи разлики в оценките, защото няма и промяна в подготовката на учениците.

На 20 май е втората матура, която е за изпит по професионална или профилирана подготовка, след това ще са и държавните изпити по избор на зрелостниците.

Красимир Вълчев апелира за стимул при избор на точните науки

 

Под 6% зрелостници на изпит по математика

 

България не може без инженери

56% от дванайсетокласниците избират да държат матура по чужд език, отбеляза Красимир Вълчев.

Едва 5,6% от зрелостниците от профилирани паралелка са избрали втора матура по математика. Само 59 зрелостници или 0,2% са избрали ДЗИ по “Физика и астрономия”. 97 или 0,4% са избрали “Химия и опаз­­ване на околната среда”. От друга страна, 56% са избрали матура по чужд език. Тази новина, според мен, е не по-малко тревожна от резултатите от матурите, но почти не се коментира.”

Тази позиция изрази във фейсбук бившият министър на образованието Красимир Вълчев. Той отправя сериозната забележка, че ,, България не може да просперира без инженери и развитие на индустриите с висока добавена стойност. Реалните индустрии, химичните технологии, информационните технологии, енергетиката са секторите, благодарение на които растем.”

Вълчев подчерта нуждата от инженери и специалисти, учили за професии, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, физика и химия. Затова апелира за насърчаване на матури по точните науки. Като вариант за стимул той предлага освобождаване от такси само на студенти, кандидатствали с матура по математика, физика или химия.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"