ДАНС: Eксплодиралите пейджъри не са минавали през България

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършва съвместни проверки с Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрирано в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация "Хизбула". 

Това съобщиха от пресцентъра на агенцията по повод информацията, че регистрирана в България фирма е доставила пейджърите, взривени на територията на Ливан и Сирия през последните два дни. 

"Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация „Хизбула“ пратки с комуникационно оборудване (пейджъри), които са взривени на територията на Ливан и Сирия, ДАНС съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните стоки", посочват от агенцията.

Не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества, се казва в информацията.

Според БНТ, фирмата "Норта Глобъл" ЕООД, която е собственост на норвежки гражданин, регистрирана в България и замесена в доставките на пейджъри в Ливан, за което писа унгарско издание, е само на административен адрес у нас. В страната тя няма дейност. През нея за последните години са регистрирани само парични потоци към Унгария на стойност 1,6 млн. евро.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"