ДАНС проверява машинното гласуване (обзор)

По разпореждане на Софийска градска прокуратура

Кирил Петков не отрича за разговора си с Георги Свиленски

“Сиела Норма”: Кодовете са няколко

Прокуратурата започва предварителна проверка по твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори. От държавното обвинение са се самосезирали по нейните и на председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски изявления по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс. От Софийска градска прокуратура посочват, че проверката е възложена на Държавната агенция “Национална сигурност”. 

“Продължаваме промяната” поставя ултиматуми и условия за разговори за съставяне на правителство. Те поискаха от БСП да оттегли предложенията си за промени в Изборния кодекс, в замяна на кодовете от машините, но това няма да стане”, заяви в неделя следобяд председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя потвърди думите на зам.-председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски, който директно обвини ПП и Кирил Петков, че са оказвали натиск върху социалистите да оттеглят законопроекта си за смесеното гласуване, а в замяна ще получат кодовете от машините.

Самият Петков не отрече разговора със Свиленски и част от червените депутати, но се закани да съди Георги Свиленски и уточни, че не говорел за даване на кодовете от машините, а за проверката им. “Казах - нека да одитираме кодовете и да вкараме някакви предложения за одит на кодове от външни одитори, така че да сме сигурни и да не вкарваме хартиената бюлетина”, заяви Кирил Петков.

“Не мога да тълкувам какво е искал да каже господин Петков, но съм свидетел на този разговор, в който той дойде и каза: “Оттеглете закона и ще ви предоставим и на вас кодовете. Това стана в залата на НС. Дойде пред нас и го заяви”, категорична беше Корнелия Нинова.

Оказа се, че офертата на Кирил Петков за кодовете е чута от почти цялата парламентарна група на БСП. Последователно през последните дни за натиска от страна на ПП към БСП разказаха още Борислав Гуцанов и зам.-председателят на партията Атанас Зафиров. “Излязоха резултатите от броенето в ЦИК, от които е видно, че има разлика между протоколите и физическото броене на разписките. Искаме на тази практика да се сложи край и какво по-демократично от това да въведем форма на контрол, която да не го позволява. И да дадем възможност на хората, които смятат, че с машинното гласуване гласа им може да бъде променен - да си гласуват с хартиена бюлетина”, заяви по развитието на скандала Зафиров.

“Не съм обвинил Кирил Петков в нищо, цитирах негови думи, не съм казвал, че той държи кодовете, след като той има възможност да ни ги даде, значи някой някъде ги има”, каза още по темата Георги Свиленски.

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на “Сиела Норма”, фирмата, която предоставя машините за гласуване, обясни пред БНР, че има устройствата имат няколко кода: “Притежаването на изходния код от машините нищо не може да помогне на един нарушител. Той представлява изписани на програмен език всички библиотеки, модули и цялата операционна система в машините може да бъде прегледана. Притежаването му може да бъде най-много злоупотреба с авторски права, ако бъде продаван на други клиенти. Има много кодове, но притежаването само на един от тях няма да ви позволи да злоупотребите”. “Има хеш код, който показва дали в машината е това, което трябва да има. Той е еднакъв за всички машини и се отпечатва на вратата на всяка изборна секция. Има и пин код за техниците и пин код на председателя на секционната комисия”, разказа Веселин Тодоров.

С позиция по скандала излезе и министерството на електронното управление, като от ведомството обясниха, че са спазили закона и “на 28 септември 2022 г., министерството на електронното управление предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"