Данъчен консулт на "Труд news": Данъци при продажба на произведения на изкуството

Много хора имат произведения на изкуството, някои от които продават през галерия. Затова в рубриката на „Труд“ “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това какъв е редът за плащане на данъци при продажба на произведения на изкуството от галерия.

Дружество не е регистрирано по ЗДДС и има намерение да продава произведения на изкуството, които ще бъдат изложени  в галерия. Един от съдружниците има собствена колекция от такива произведения. Те са в България и ще бъдат предостави на дружеството за продажба. Съдружникът е собственик и на дружество в Германия със същата дейност. Поставени са въпросите:

1. Какви документи са необходими, за да придобие дружеството произведенията на изкуството, които притежава съдружникът?

2. Необходимо ли е дружеството да се регистрира по Закона за ДДС?

3. Трябва ли дружеството да се регистрира по ЗДДС, ако придобие произведения на изкуството, които ще бъдат доставени от дружеството в Германия?

4. Какви документи трябва да представи дружеството в Германия във връзка с продажбата?

5. Трябва ли тези документи  да бъдат преведени на български език?

6. Какви документи и кога е необходимо да се представят в НАП?

По първи въпрос:

Първичните счетоводните документи, съгласно чл.4, ал.2 от Закона за счетоводството (ЗСч.) са носители на информация за регистрирана за първи път стопанска операция. Документирането зависи от качеството на продавача.

Съгласно чл.4, ал.3 от ЗСч. при осъществяване на сделки с физически лица, които не са регистрирани по Търговския закон, следва да се изготвя документ за извършения разход (констативен протокол, разписка, сметка или др.), който да съдържа достатъчно информация за конкретния разход (вид, количество, цена и др.).

По втори въпрос:

Според чл.96, ал.1 от ЗДДС всяко данъчно задължено лице, установено на територията на страната, с облагаем оборот 100 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно да подаде заявлението в 7- дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът.

Съгласно чл.12, ал.1 от ЗДДС облагаема доставка е всяка доставка на стока или услуга по смисъла на чл. 6 и 9, когато е извършена от данъчно задължено лице по този закон и е с място на изпълнение на територията на страната, както и доставката, облагаема с нулева ставка, извършена от данъчно задължено лице, освен в случаите, в които този закон предвижда друго.

При продажба на стоки – произведения на изкуството, дружеството ще формира облагаем оборот и следва да се съобрази с посоченото по-горе основание за задължителна регистрация по ЗДДС. Възможност за регистрация по ЗДДС по желание дава чл.100, ал.1 от закона.

По трети въпрос:

При придобиване на стоки - произведения на изкуството, които ще бъдат доставени в страната от дружество, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка, ще е налице вътреобщностно придобиване (ВОП) по смисъла на чл.13, ал.1 от ЗДДС. Вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока и на всяко друго право на разпореждане със стоката като собственик, както и фактическото получаване на стока в случаите по чл.6, ал.2, която се изпраща или транспортира до територията на страната от друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.

Съгласно чл.2, т.2 от ЗДДС с данък върху добавената стойност се облага всяко възмездно вътреобщностно придобиване с място на изпълнение на територията на страната, извършено от регистрирано по този закон лице или от лице, за което е възникнало задължение за регистрация.

Съгласно чл.99, ал.1 от ЗДДС на регистрация по този закон подлежи всяко данъчно незадължено юридическо лице и данъчно задължено лице, което не е регистрирано на основание чл. 96, 97, чл.100, ал.1 и чл.102 и което извършва вътреобщностно придобиване на стоки. Ал.1 не се прилага, когато общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания за текуща календарна година не надвишава 20 000 лв.

Задължение за подаване на заявление за регистрация по горния ред възниква не по-късно от 7 дни преди датата на възникване на данъчното събитие за придобиването, с което общата стойност на облагаемите вътреобщностни придобивания надвиши 20 000 лв. ВОП, с което се надхвърли посочения праг, подлежи на облагане с ДДС.

В случай че доставчикът е регистриран по ДДС в друга държава членка и прилага специален ред на облагане на маржа, е относима разпоредбата на чл.13, ал.4, т.1 от ЗДДС. Не е ВОП придобиването на стоки, за които доставчикът прилага специален ред на облагане за стоки втора употреба, произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, определен в законодателството на съответната държава членка.

В случай, че доставчикът не е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка, няма да възникне задължение за регистрация на основание на чл.99 от ЗДДС.

По четвърти въпрос:

Редът за документиране на доставките на стоки от чуждестранно лице–доставчик е разписан в законодателството в другата държава членка.

По пети въпрос:

В Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е предвидено в чл.55, ал.1, че при поискване от орган по приходите субектът е длъжен да представи съставен на чужд език документ, придружен с точен превод на български език, извършен от заклет преводач.

По шести въпрос:

При доставка на произведения на изкуството е предвиден специален ред на облагане на маржа на цената, регламентиран в Глава седемнадесета „Специален ред на облагане на маржа на цената“ от ЗДДС.

Съгласно чл.143, ал.1 от ЗДДС разпоредбите на тази глава се прилагат за доставка, извършена от дилър, на стоки втора употреба, произведения на изкуството, предмети за колекции, антикварни предмети, доставени му на територията на страната или от територията на друга държава членка от данъчно незадължено лице; друго данъчно задължено лице, регистрирано по този закон, когато предмет на доставката е стока, освободена по чл.50, ал.1, или от регистрирани за целите на ДДС лица в друга държава членка, освободени от данък съгласно законодателството на съответната държава на аналогични основания; друго данъчно задължено лице, което не е регистрирано по този закон, или от данъчно задължено лице от държава членка, което не е регистрирано за целите на ДДС, когато предмет на доставката са стоки, които са дълготрайни активи по смисъла на съответното счетоводно законодателство; друг дилър, прилагащ специалния ред на облагане на маржа на цената.

Съгласно чл.143, ал.3 от ЗДДС дилърите имат право да прилагат разпоредбите на тази глава и по отношение доставката на:

1. произведения на изкуството, предмети за колекции или антикварни предмети, които са внесли;

2. произведения на изкуството, доставени им от техните автори или от наследниците им.

Правото на избор по ал.3 се упражнява чрез подаване на уведомление пред НАП.

Съгласно чл.151, ал.1 от ЗДДС дилърът може да прилага и общия ред за облагане по закона на доставката на стоки втора употреба, произведения на изкуството, колекционерски предмети и антикварни предмети. Това право се упражнява за всяка отделна доставка, като в издадената фактура не се посочва, че се прилага специалният ред.

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество "Захаринова Нексиа“ ООД (www.ZaharinovaNexia.com). Дружеството е част от 9-та в света международна одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната агенция за приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина, внук и две внучки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Димитрина Захаринова

Този уебсайт използва "бисквитки"