Данъчен консулт на "Труд news": Дължат ли осигуровки таксиметровите водачи за реалните си доходи

Много хора осъществяват превоз на пътници с таксиметров автомобил. Затова в рубриката на “Труд news” “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това какъв е редът за плащане на осигуровки от таксиметровите водачи. Допълнително разглеждаме правилата за подаване на годишна данъчна декларация.

I Осигуровки за таксиметров водач

Човек, регистриран като упражняващ свободна професия, осъществява дейност по таксиметров превоз на пътници от името на регистриран превозвач, но за негова сметка, като за автомобила, с който се извършва дейността, е платен данък за таксиметров превоз по реда на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Полученият доход е необлагаем на основание на чл.13, ал.1, т.29 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Поставени са следните въпроси:

1. Полученият от тази дейност доход попада ли в обхвата на годишния осигурителен доход по смисъла на чл.6 ал.9 от КСО и съответно чл.3, ал.3 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски (НЕВДПОВ)?

2. Трябва ли самоосигуряващото се лице да довнесе осигуровки върху този доход, ако той е по-висок от минималния осигурителен доход, върху който са внасяни авансово осигуровки през годината?

Упражняването на трудова дейност е основополагащо за възникване на основание за осигуряване за държавното обществено осигуряване. На основание чл.10, ал.1 от КСО осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл.4 или чл.4а, ал.1 от кодекса и за който са внесени или дължими осигуровки, и продължава до прекратяването ѝ.

Кръгът на лицата, които задължително подлежат на държавно обществено осигуряване, е определен в чл.4 от КСО.
На основание чл.4, ал.3, т.1 от КСО лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, подлежат на задължително осигуряване за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт.

В Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (НООСЛБГРЧМЛ) е регламентирано кои лица се считат за упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност. В чл.1, ал.5, т.1 от НООСЛБГРЧМЛ е посочено, че за лица, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, се считат тези, които упражняват дейност на основание на предварителна регистрация, определена с нормативен акт - нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, застрахователни агенти по чл.164, ал.1 от Кодекса за застраховането и други.

За лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници, във връзка с разпоредбите на чл.24, ал.3 от Закона за автомобилните превози (ЗАП) и Наредба №34 от 6 декември 1999 г. за таксиметров превоз на пътници, условие за извършване на тази дейност е предварителна регистрация на водачите на лек таксиметров превоз. Предвид разпоредбата на чл.1, ал.5, т.1 от НООСЛБГРЧМЛ водачите на лек таксиметров автомобил, когато упражняват дейността за своя сметка са лица, които упражняват дейност на основание на предварителна регистрация, определена с нормативен акт. Следователно, попадат в хипотезата на чл.4, ал.3, т.1 от КСО и са самоосигуряващи се по смисъла на чл.5, ал.2 от същия кодекс.

Осигуровките за самоосигуряващите се лица са изцяло за тяхна сметка и се внасят авансово върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Окончателният размер на месечния си осигурителен доход тези лица определят по реда на чл.6, ал.9 от КСО - за периода, през който са упражнявали трудова дейност през предходната година, и въз основа на доходите, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ.

Съгласно чл.50, ал.1, т.2 от ЗДДФЛ водачите на таксиметров превоз на пътници подават годишна данъчна декларация по образец за доходите по чл.13, ал.1, т.2, независимо че са необлагаеми. Същите се декларират в Приложение №7, част II, с код 741.

На основание чл.3, ал.3 от НЕВДПОВ годишният осигурителен доход се определя за периода, през който е упражнявана трудова дейност от самоосигуряващите се лица през предходната година, като разлика между декларирания в справка към годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ или установения от органа по приходите при условията и по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) облагаем доход от упражняване на трудова дейност и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски.

Според разпоредбите на т. 1, 2, 3 и 4 на чл.3, ал.3 при определяне на годишния осигурителен доход се вземат предвид облагаемия доход по ЗДДФЛ, получен от упражнената трудова дейност, и дохода, получен от упражнена патентна дейност по ЗМДТ. Водачите на таксиметров превоз на пътници не определят окончателен размер на осигурителния доход, тъй като доходът им от тази дейност е необлагаем, но подават Справка за окончателния размер на осигурителния доход с попълнен в колона 4 на Таблица 1 и Таблица 2 авансов месечен осигурителен доход, върху който са внасяли задължителните месечни осигуровки.

Самоосигуряващите се, включително водачите на таксиметров превоз на пътници, освен внасяне на задължителни осигуровки, имат задължение и периодично да представят в НАП данни по чл.5, ал.4, т.1 от КСО за осигурителния доход, осигуровките за държавното обществено осигуряване, здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, дните в осигуряване и др. Данните се подават с декларации обр. №1 или обр. №5, приложение №1, съответно №3 към чл.2, ал.1 от Наредба №Н-13 от 17 декември 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. По реда на същата наредба се представят и данните за дължимите осигуровки за съответната година с декларация обр. №6 “Данни за дължими вноски и данък по чл.42 ЗДДФЛ” - приложение №4 към наредбата.

II Онлайн подаване на декларация

Човек има доход от извънтрудови правоотношения, който подлежи на деклариране. Поставен е въпросът може ли да декларира дохода онлайн?

Облагаемите доходи подлежат на деклариране с годишна данъчна декларация (ГДД) по чл.50 от ЗДДФЛ. Физическо лице може да подаде данъчна декларация:

- по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Национална агенция за приходите (НАП). Подаването се извършва чрез портала за електронни услуги на НАП.

- на хартиен носител в компетентния офис на ТД на НАП по постоянен адрес, по пощата или в пощенски станции без автоматично зареждане на данни.

Когато годишната данъчна декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис, се подава след началото на март на следващата година, тя ще може да бъде попълнена автоматично.

Доходите от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори и други доходи, платени от предприятия и самоосигуряващи се лица, ще бъдат предварително автоматично попълнени от НАП в годишната данъчна декларация, като човекът има възможност да прегледа данните и при необходимост да ги коригира и допълни.

Срокът за подаване е от 10 януари до 30 април годината след тази, през която е получен доходът.

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество “Захаринова Нексиа” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). Дружеството е част от 9-ата в света международна одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната агенция за приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина, внук и две внучки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Димитрина Захаринова

Този уебсайт използва "бисквитки"