Данъчен консулт на "Труд news": Дължи ли се ДДС при отдаване на няколко апартамента под наем

Много граждани имат по няколко апартамента, които отдават под наем. Затова в рубриката на “Труд news” “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това дължи ли се ДДС в тези случаи. Допълнително разглеждаме плащането на ДДС при доставка на стоки за турска фирма, но в Германия.

I Отдаване под наем на апартаменти

Гражданин притежава няколко апартамента, които отдава под наем на физически лица за жилищни нужди. Поставен е въпросът: Доходите от наема на апартаментите формират ли оборот за задължителна регистрация по ДДС като физическо лице?

Съгласно чл.95, ал.1 от Закона за ДДС на регистрация по ДДС подлежи всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната и извършва облагаеми доставки на стоки и услуги по чл.12 от същия закон.

Съгласно чл.96, ал.1 от ЗДДС всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през които е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно да подаде заявлението в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът.

На основание чл.96, ал.2 във връзка с ал.1 на същата норма от закона, облагаемият оборот представлява сумата от данъчните основи на извършените от лицето облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка на данъка; доставките на финансови услуги по чл.46 от закона и доставките на застрахователни услуги по чл.47 от същия.

Облагаема доставка е всяка доставка на стока или услуга по смисъла на чл. 6 и 9 от закона, когато е извършена от данъчно задължено лице и е с място на изпълнение на територията на страната, както и доставката, облагаема с нулева ставка, извършена от данъчно задължено лице, освен в случаите в които материалният закон предвижда друго.

Доставките, които не се облагат с ДДС и се определят като освободени, са изчерпателно изброени в Глава четвърта “Освободени доставки и придобивания” от ЗДДС. Съгласно чл.45, ал.4 от ЗДДС, освободена доставка е отдаването под наем на сграда или на част от нея за жилище на физическо лице, което не е търговец.

Предвид гореизложеното, когато физическо лице отдава под наем апартаменти на физически лица за жилищни нужди, тази дейност няма да формира оборот за задължителна регистрация за целите на чл.96, ал.1 от закона.

II Износ директно за Германия

“X” ООД продава конфекция на фирма A, регистрирана в Турция. Турската фирма купувач иска дружеството да изпрати конфекцията от България в Германия. Движението на стоката България - Германия означава, че същата няма да минава през митнически контрол и “X” ООД няма да има издадена митническа декларация за износ. Поставени са въпросите:

1. Фактурата, която ще издаде “X” ООД на турската фирма, с начислен или без начислен ДДС трябва да е?

2. Ако не се начислява ДДС, с какви документи се доказва износът?

В случая дружеството извършва доставки на стоки по смисъла на чл.5 от ЗДДС. За определяне данъчния режим на доставка на стоки от съществено значение е да се определи мястото на изпълнение на доставката, съобразно посочените в чл.17 от ЗДДС правила. При доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, мястото на изпълнение на доставката, на основание чл.17, ал.2 от ЗДДС, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът є към получателя. Следователно доставката на стоки, които се изпращат или превозват от територията на страната до място извън нея, е с място на изпълнение на територията на България и на основание чл.12 от ЗДДС тази доставка е облагаема.

Когато стоките се превозват или изпращат от територията на страната до територията на трета страна или територия, за да се приложи нулева ставка на данъка е необходимо да са изпълнени визираните в чл.28 от ЗДДС изисквания, а именно:

- извършва се доставка на стоки, които се изпращат или превозват от територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;

- извършва се доставка на стоки, които се изпращат или превозват от територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на получателя, ако получателят е лице, което не е установено на територията на страната.

Когато стоките се изпращат или превозват от територията на страната до трета страна или територия, доставчикът следва да удостовери наличието на обстоятелства по чл.28, т.1 и т.2 от закона с визираните в чл.21, ал.1 и ал.2 от Правилника за прилагане на закона за ДДС (ППЗДДС) документи.

Важно е да се отбележи, че за да се приложи редът на чл.28 от ЗДДС (износ), е необходимо стоките физически да напуснат митническата територия на Общността. Тъй като в случая физическото движение на стоката е от България до Германия, т. е. до друга държава членка и стоката не напуска митническата територия на Общността, въпреки че купувачът е дружество от трета страна (в случая Турция), за “X” ООД не възниква основание за прилагане на нулевата ставка на данъка на основание чл.28 от закона (износ).

Когато стоките се превозват или изпращат от територията на страната до територията на друга държава членка (в случая Германия), доставката по правило се облага със стандартна ставка в държавата членка на доставчика (в случая България), съгласно принципа на чл.17, ал.2 от ЗДДС.

Изключение от този принцип е предвидено при вътреобщностните доставки (ВОД), регламентирани в чл.7 от ЗДДС, като следва да се има предвид, че тъй като разпоредбата на чл.53 от ЗДДС определя вътреобщностните доставки като облагаеми доставки с нулева ставка на данъка, доказването на вътреобщностния им характер е в тежест на доставчика.

ВОД на стоки е доставката на стоки, транспортирани от или за сметка на доставчика - регистрирано ДДС лице, или на получателя от територията на страната до друга държава членка, когато получателят е регистриран за целите на ДДС в друга държава членка.

За да е приложим режимът за ВОД, за дадена доставка на стоки, следва да са налице кумулативно следните условия:

- доставчикът е регистрирано по ЗДДС лице на територията на страната;

- получателят е регистрирано лице за целите на ДДС в друга държава членка;

- предмет на доставката са стоки;

- възмездност на доставката;

- транспортиране на стоките от територията на страната до друга държава членка.

За удостоверяване наличие на обстоятелства за ВОД е необходимо получателят по доставката (в случая турската фирма) да има валиден идентификационен номер, издаден от друга държава членка (Германия). Липсата на валиден номер на получателя, издаден от друга държава членка, при ВОД по чл.7, ал.1 от ЗДДС води до третирането на тези доставки като такива с място на изпълнение на територията на страната и облагането им (ако са облагаеми) със ставка от 20%.

Документите за доказването на ВОД са посочени в чл.45 от ППЗДДС.

Тъй като стоките се превозват или изпращат от територията на страната до друга държава членка, за дружеството е неприложим режимът на чл.28 от ЗДДС. Облагането на доставките следва да е със стандартна ставка от 20% в държавата членка на доставчика (в случая България). Ако са налице обстоятелствата по чл.7 от закона (ВОД) и документите по чл.45 от ППЗДДС, облагането ще бъде с нулева ставка, съгласно чл.53 от ЗДДС.

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество “Захаринова Нексиа” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). Дружеството е част от 9-та в света международна одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната агенция за приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина, внук и две внучки.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Димитрина Захаринова

Този уебсайт използва "бисквитки"