Данъчен консулт на "Труд news": Ползване на болничен от регистрирани земеделски стопани

Земеделските стопани са самоосигуряващи се, на които може да се наложи да ползват болничен поради временна неработоспособност. Затова в рубриката на “Труд” “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това какъв е редът за плащане на осигуровки и попълване на декларации в тези случаи.

Регистриран земеделски стопанин е подал декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице в НАП с направен избор за осигуряване - за всички осигурителни рискове без трудова злополука и професионална болест. Ежемесечно внася дължимите задължителни осигуровки върху минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани. Фермерът има болничен лист за временна неработоспособност поради общо заболяване. Поставен е въпросът върху какъв минимален осигурителен доход трябва да определи дължимата здравни вноска за периода на издадения болничен лист.

I Общи правила за плащане на осигуровки

Регистрираният земеделски стопанин е самоосигуряващо се лице и се осигурява по ред, определен в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина и морските лица.
При започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност, за която е регистрирано самоосигуряващото се лице, в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството се подава декларация по утвърден от изпълнителния директор на Националната агенция за приходи образец до компетентната териториална дирекция на НАП и подписана от самоосигуряващото се лице. Декларация за прекъсване на дейността не се подава за периодите по чл.9, ал.2, т.5 от КСО.

Упражняването на трудова дейност от самоосигуряващите се лица е основна правопораждаща предпоставка за възникване на задължението им да се осигуряват по реда на чл.4, ал.3, т.1-4 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) за фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО), съответно ако не е налице трудова дейност, това задължение отпада.
Съгласно чл.9, ал.2, т.5 от КСО за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето, през което самоосигуряващите се лица, които се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство, са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, и отглеждане на малко дете и периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, през които не са имали право на парично обезщетение. Самоосигуряващите се лица не упражняват трудова дейност през периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане, и отглеждане на малко дете, но тези периоди им се зачитат за осигурителен стаж без да се внасят осигуровки. В тази връзка, за тези периоди не се подава декларация за прекъсване на дейността.

На основание чл.3, ал.3 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица (НООСЛБГРЧМЛ), осигурителни вноски не се внасят от самоосигуряващите се, които са осигурени за общо заболяване и майчинство за времето, през което са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, отглеждане на малко дете и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, и за периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане, отглеждане на малко дете и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, през които не са имали право на парично обезщетение.

Здравните вноски за лицата, когато са във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и за отглеждане на малко дете и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се дължат съгласно разпоредбата на чл.40, ал.1, т.5 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). За самоосигуряващите се лица осигурителните вноски са в размер 4,8 на сто, и се внасят за тяхна сметка до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, върху минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се.

На основание чл.5, ал.4 от КСО самоосигуряващите се периодично представят в НАП данни за осигурителния доход, осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, Учителския пенсионен фонд, здравното осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, вноските за фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите”, дните в осигуряване и облагаемия доход - поотделно за всяко лице, подлежащо на осигуряване (Декларация образец №1).

Съдържанието, сроковете, начинът и редът за подаване и съхраняване на декларациите по ал.4 се определят с наредба, издадена от министъра на финансите съгласувано с управителя на НОИ. Данните по ал.4 се използват за изчисляване и отпускане на пенсиите, паричните обезщетения и помощите (чл.5, ал.6 от КСО).

II Правила за попълване на декларация образец №1

Съгласно чл.4, ал.1, т.2, буква “а” от Наредба №Н-13 от 17 декември 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица, декларация образец №1 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на НАП от самоосигуряващите се лица до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните за тях.

Съгласно гореизложеното и в съответствие с указанията за попълване на декларация образец №1 “Данни за осигуреното лице”, следва да бъде попълнено следното:

В т.16 “Дни в осигуряване общо” в позиции 1 и 2 се попълва в две позиции общият брой работни дни в осигуряване за съответния месец. В позиции 3 и 4 самоосигуряващите се лица попълват 0.

В т.16.1. “Отработени и други дни с осигурителни вноски” - попълват се в две позиции дните с осигурителни вноски. Такива са: отработените дни в осигуряване, дните в платен отпуск, дните, за които е упражнявана дейност, която е основание за осигуряване, и всички дни с осигурителни вноски на основание чл.9, ал.3 от Кодекса за социално осигуряване.

В запитването не е посочено в колко от дните през съответния месец е упражнявана трудова дейност. Следователно, в случай че човекът не е бил в болнични през целия месец, то в тази точка следва да бъдат попълнени действително отработените дни.

В т.16.2. “Дни във временна неработоспособност и/или дни с право на обезщетение по чл.53в от Кодекса за социално осигуряване” - в две позиции се попълват дните във временна неработоспособност поради общо заболяване, гледане на болен член от семейството, бременност и раждане, трудова злополука, професионална болест, санаторно-курортно лечение, карантина, осиновяване на дете до 5-годишна възраст и при настаняване на дете по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето с право на обезщетение. В тази точка следва да бъдат попълнени работните дни, в които фермерът е в болнични.
Не трябва да бъдат попълвани т. 16.3., 16.4. и 16.5.

В т.17. “Доход, върху който се дължат здравноосигурителни вноски за лицата по чл.40, ал.1, т.5 от Закона за здравното осигуряване” - попълва се осигурителният доход, определен по реда на чл.40, ал.1, т.5 от Закона за здравното осигуряване за лицата във временна неработоспособност, бременност и раждане, в отпуск за отглеждане на малко дете по реда на чл.164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда и отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст по реда на чл.164б, ал. 1 и 4 от Кодекса на труда. Попълва се и за самоосигуряващи се лица от Кодекса за социално осигуряване, които ползват аналогични права.
Минималният осигурителен доход върху който се дължат здравноосигурителни вноски за периодите на временната неработоспособност от регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители през 2024 г. е 933 лв.

В т.18 (върху сумата в т. 17) - попълва се размерът на здравноосигурителната вноска за сметка на осигуряващия съгласно закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за съответната година - 4,8 на сто.

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество “Захаринова Нексиа” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). Дружеството е част от 9-ата в света международна одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната агенция за приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина, внук и две внучки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Димитрина Захаринова

Този уебсайт използва "бисквитки"