Данъчен консулт на "Труд": Как може да загубите парите си за пенсия

Много хора работят в условията на първа и втора категория труд и имат вноски освен в универсален и в професионален пенсионен фонд. Затова в рубриката на “Труд” “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това как средствата от професионалния пенсионен фонд може да бъдат прехвърлени във фонд “Пенсии” на НОИ и дали това ще повлияе на размера на държавната пенсия.

Жена е работила в условията на втора категория труд и затова има вноски за пенсия в универсален и в професионален пенсионен фонд. Тя се е пенсионирала по чл.69а от КСО, като преди това е прехвърлила парите от индивидуалната си партида по двата фонда Универсален пенсионен фонд (УПФ) и Професионален пенсионен фонд (ППФ) във фонд “Пенсии” на Националния осигурителен институт (НОИ), тъй като е получила информация, че така ще получава по-голяма държавна пенсия. След получаване на разпореждането за отпусната пенсия, жената разбира, че средствата от Универсалния пенсионен фонд (УПФ) влияят върху размера на държавната пенсия, но тези от Професионалния пенсионен фонд (ППФ) - не. Тя счита, че прехвърлянето на средствата от индивидуалната партида на ППФ във фонд “Пенсии” на НОИ е загуба на средства и желае те да бъдат възстановени. За целта е изпратила жалба до директора на Териториалното поделение на НОИ и според отговора възстановяването на парите е от компетентността на НАП. Поставен е въпросът: Какъв е редът за възстановяване на средствата от ППФ?

I Право на прехвърляне на средства във фонд „Пенсии“

На основание чл.4в, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) осигурените в професионален пенсионен фонд имат право еднократно да променят осигуряването си от професионален пенсионен фонд (ППФ) във фонд “Пенсии” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2, ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране. Хората упражняват избора си по ал.1, като подават заявление до компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходи (НАП). Осигуряването на лицата по ал.1 възниква от първо число на месеца, следващ месеца на избора (чл.4в, ал.2 от КСО).

II Възможно ли е връщане на парите от фонд „Пенсии“

Според чл.124а от КСО хората, които са избрали да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” може да изберат да възобновят осигуряването си в универсален пенсионен фонд, ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, като са записани и срокове, в които това е възможно. Но в КСО липсва аналогична разпоредба, която да дава възможност на хората, които са направили избор да прехвърлят средствата си от професионалния пенсионен фонд (ППФ) във фонд “Пенсии”, отново да ги прехвърлят в ППФ, каквато възможност е предвидена за хората, които са избрали да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд (УПФ) във фонд “Пенсии”, съответно във фонд “Пенсии за лицата по чл.69”. Видно от цитираната нормативна уредба, лицата, които са променили осигуряването си от ППФ във фонд “Пенсии” на Държавното обществено осигуряване (ДОО) не могат да възобновят осигуряването си в ППФ, тъй като изборът е еднократен.

Изборът за промяна на осигуряването от ППФ във фонд “Пенсии” на ДОО, както и редът и начинът за събиране и разпределение на увеличената осигурителна вноска се уреждат с Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите” и за обмен на информация (НРИОВРЗОВВФГВРСОИ).

Осигурените в ППФ избират да се осигуряват само във фонд “Пенсии” на ДОО чрез подаване на заявление - приложение №4 към чл.4, ал.6 от наредбата.

Не се приемат заявления от осигурени в ППФ хора, на които към датата на подаването е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране (основание чл.4, ал.10 от наредбата).

III Ситуацията в конкретния случай

В конкретния случай към момента на подаване на заявлението за избор за промяна на осигуряване от ППФ във фонд “Пенсии” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2 от КСО, жената е отговаряла на регламентираното в чл.4в, ал.1 от КСО и чл.4, ал.10 от НРИОВРЗОВВФГВРСОИ условие да не є е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране, поради което правомерно заявлението за прехвърляне на парите е обработено и е извършена промяната на осигуряването ѝ.

IV Кой има право на пенсия от професионален фонд

Съгласно чл.168, ал.1 от КСО от 1 януари 2016 г. осигурените в професионален пенсионен фонд придобиват право на пенсия за ранно пенсиониране при:

1. не по-малко от 10 години осигурителен стаж след 31 декември 1999 г. при условията на първа категория труд и възраст, 10 години по-ниска от възрастта им по чл.68, ал.1;

2. не по-малко от 15 години осигурителен стаж след 31 декември 1999 г. при условията на втора категория труд или при условията на първа и втора категория труд и възраст, 5 години по-ниска от възрастта им по чл.68, ал.1.

Пенсията по ал.1 се изплаща до навършване на възрастта по чл.68, ал.1 от лицето и не може да се получава заедно с лична пенсия за трудова дейност или със социална пенсия за инвалидност по част първа (чл.168, ал.3 от КСО).

На основание чл.172 от КСО осигурено лице в професионален пенсионен фонд, което не е придобило или упражнило право на пенсия по чл.168, може при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа или при навършване на възрастта по чл.68, ал.3 да получи еднократно или разсрочено натрупаните средства по индивидуалната партида или да ги прехвърли в универсален пенсионен фонд или във фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

V Как текстовете от КСО водят до загуба на средствата

Видно от цитираната разпоредба, хората могат да получат еднократно или разсрочено натрупаните средства по своята индивидуална партида само при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст по част първа или при навършване на възрастта по чл.68, ал.3, когато не са придобили право или не са упражнили правото си на пенсия по чл.168 от КСО. Възможност да бъдат възстановени средствата, които вече са прехвърлени от ППФ в фонд “Пенсии” на НОИ, няма предвидена. Следователно, жената не може да получи средствата, които са били натрупани в индивидуалната є партида в ППФ, тъй като не отговаря на изискванията на чл.172 от КСО, в който е уредена единствената правна възможност хората да получат натрупаните средства в ППФ. Тя не може и да се откажете от направения избор да промени осигуряването си от ППФ във фонд “Пенсии” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2 от КСО, тъй като съгласно цитираните разпоредби, това е еднократен акт, от който се е възползвала правомерно, т. е. не съществува правна възможност осигуряването от фонд “Пенсии” на ДОО да бъде променено отново в ППФ. Този извод се подкрепя и от приложеното решение на директора на ТП на НОИ, според което хората имат право еднократно да променят осигуряването си от ППФ във фонд “Пенсии” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителните вноски по чл.157, ал.1, т.2 от КСО, ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране, както и че жената не попада в обхвата на чл.168, ал.3, а получава пенсия за осигурителен стаж и възраст, отпусната по реда на чл.69а от КСО.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Димитрина Захаринова

Този уебсайт използва "бисквитки"