Данъчен консулт на "Труд": Облагане с ДДС при внос на употребявани коли

Много фирми внасят употребявани коли и ги продават на клиенти в България. Затова в рубриката на “Труд” “Данъчна консултация” представяме позицията на НАП за това какъв е режимът на облагане с ДДС в тези случаи.

Българска фирма има намерение да купува употребявани автомобили от страни в ЕС, след което да ги продава с цел печалба. Доставчикът на колите е юридическо лице, прилагащо специалния ред на облагане на стоки втора употреба в държава членка, където е установено, т. е. и той е лице - дилър. Чуждестранният дилър е регистрирано по ДДС лице в другата държава членка и на основание чл.13, ал.4, т.1 от ЗДДС купените от българската фирма коли втора употреба не са вътреобщностни придобивания. Поставени са следните въпроси:

1. Как се установява, че чуждестранното юридическо лице е дилър, трябва ли нещо специално да бъде изписано на фактурата при покупката на автомобила?

2. Ако на фактурата има текст “FREE OF VAT ART 138, VAT - ZERO RATED” и не фигурира reverse charge, как трябва да се тълкува покупката - като вътреобщностна или като доставка от дилър?

3. Покупката на употребяван автомобил от чуждестранно лице - дилър, как трябва да се отрази в дневника за покупки?

4. При покупката на стар автомобил от физическо лице - данъчно незадължено за целите на ДДС от друга държава членка, как би се обложила продажбата му?

По първи въпрос:

При доставка на стоки втора употреба, произведения на изкуството, колекционерски предмети и антики е предвиден специален ред на облагане на маржа на цената, регламентиран в Глава 17 “Специален ред на облагане на маржа на цената” от Закона за ДДС.

Съгласно т.23 от §1 на Допълнителните разпоредби на ЗДДС, дилърът на стоки втора употреба, произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети е данъчно задължено лице, което в процеса на икономическата си дейност купува или внася стоки втора употреба, произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети с цел да ги продаде, независимо от това дали действа като комисионер по смисъла на Търговския закон.

Лицата, които извършват доставки на произведения на изкуството, предмети за колекции или антикварни предмети, които са внесени, както и доставки на произведения на изкуството, доставени им от техните автори или от наследниците им, могат да изберат да прилагат Глава 17 от ЗДДС, като следва да упражнят този свой избор чрез подаване на уведомление пред НАП. Задължение за уведомяване за направения избор от страна на дилърите на стоки втора употреба да прилагат Глава 17 от закона не е предвидено.

Съгласно чл.151 от закона, дилърът може да прилага и общия ред за облагане по закона на доставката на стоки втора употреба, произведения на изкуството, колекционерски предмети и антикварни предмети, като това право се упражнява за всяка отделна доставка, като в издадената фактура не се посочва, че се прилага специалният ред по Глава 17 от ЗДДС.

Съгласно чл.148, ал.1 от ЗДДС, във фактурата и в известието към фактурата дилърът вписва “режим на облагане на маржа - стоки втора употреба”.

Редът за документиране на доставките от дилър на стоки втора употреба - чуждестранно лице, е разписан в законодателството на другата държава членка.

По втори въпрос:

Разпоредбите на Глава 17 от ЗДДС се прилагат за доставка, извършена от дилър на стоки втора употреба, произведения на изкуството, предмети за колекции, антикварни предмети, доставени му на територията на страната или от територията на друга държава членка от:

1. данъчно незадължено лице;

2. друго данъчно задължено лице, регистрирано по ЗДДС, когато предмет на доставката е стока, освободена по чл.50, ал.1 от същия, или от регистрирани за целите на ДДС лица в друга държава членка, освободени от данък съгласно законодателството на съответната държава на аналогично основание;

3. друго данъчно задължено лице, което не е регистрирано по ЗДДС, или от данъчно задължено лице от държава членка, което не е регистрирано за целите на ДДС, когато предмет на доставката са стоки, които са дълготрайни активи по смисъла на съответното счетоводно законодателство;

4. друг дилър, прилагащ специалния ред на облагане на маржа на цената.

Текстовете във фактурите “free of vat art 138” и “vat-zero rated” са изписани на основание чуждото законодателство. За да сте сигурни за смисъла им и какво произтича като задължение за купувача трябва да се запознаете със съответното чуждо законодателство, което е различно за всяка държава членка.

По трети въпрос:

На основание чл.113, ал.1 от Правилника за прилагане на ЗДДС (ППЗДДС), регистрираните лица водят задължително отчетни регистри - дневник за покупките и дневник за продажбите, съдържащи информацията за всички издадени и получени данъчни документи и отчети.

Според чл.112, ал.1 от ЗДДС, данъчни документи са фактурата, известието към фактура и протокола.

Издадените фактури от доставчик - лице, установено на територията на друга държава членка, не представляват данъчни документи по смисъла на чл.112, ал.1 от закона. И като такива българското лице няма задължение да ги отрази в отчетния регистър по чл.124, ал.1, т.1 от ЗДДС.

По отношение документирането на доставките от лицето доставчик, за които е приложим специалният ред на облагане на маржа, обръщам внимание на чл.89, ал.1 от ППЗДДС: дилърите документират извършените от тях доставки по специален ред на облагане на маржа с издаването на фактури и известия към фактури, в които се вписва режимът на облагане на маржа - стоки втора употреба, или режим на облагане на маржа - произведения на изкуството, или режим на облагане на маржа - предмети за колекции и антикварни предмети.

Във фактурите и известията към тях не се посочва данъчна основа и данък, като същите се посочват в дневника за продажби за съответния период, без за тях да се попълва информацията в колони 9-25 на Приложение №10 (Дневник за продажби).

Начисляването на данъка от дилърите, които прилагат специалния ред на облагане на маржа за конкретна доставка, се извърша чрез съставянето на протокол с реквизитите, посочени в чл.90, ал.2 от ППЗДДС, който се описва в дневника за продажби за съответния данъчен период, като за него се попълва информацията в колони 9-25 на Приложение №10 (Дневник за продажби).

По четвърти въпрос:

На основание чл.143, ал.1, т.1 от ЗДДС, Глава 17 “Специален ред на облагане на маржа на цената” се прилага и за доставки, извършени от дилър на стоки втора употреба, доставени му на територията на страната или от територията на друга държава членка от данъчно незадължено лице.

Според чл.144, ал.2 на закона, данъчното събитие за доставката на стока - втора употреба възниква съгласно общите правила на закона и във връзка с ал.3 на същата правна норма, данъкът става изискуем на последния ден от данъчния период, през който е възникнало данъчното събитие за доставката.

Начинът на документиране и начисляването на данъка се извършва по реда, описан по-горе, а именно с издаването на фактура, в която е вписан текстът “режим на облагане на маржа - стоки втора употреба”, която се отразява в дневника за продажби за съответния период, без за същата да се попълват колони 9-25 от Приложение №10, като в същата не следва да се посочва данъчна основа и данък. Начисляването на данъка става със съставянето на протокол по чл.90, ал.1 и описването му в дневника за продажби за същия данъчен период, като за него се попълват колони 9-25 на Приложение №10.

Димитрина Захаринова е управляващ съдружник в одиторско дружество “Захаринова Нексиа” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). Дружеството е част от 9-та в света международна одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето училище за застраховане и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната агенция за приходите град София, съветник в ДАНС, както и директор на дирекция в Агенцията за държавна финансова инспекция. Регистриран одитор и данъчен консултант. Има двама сина, внук и две внучки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Димитрина Захаринова

Този уебсайт използва "бисквитки"