Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън спечелиха Нобеловата награда за икономика

Нобеловата награда за икономика беше присъдена за "техните изследвания върху това как институциите се формират и влияят върху просперитета"

Нобеловата награда за икономика беше присъдена в понеделник на трио от американски професори. Това са Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън.

"Кралската шведска академия на науките реши да присъди престижната награда Sveriges Riksbank за икономически науки за 2024 г. в памет на Алфред Нобел на Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс А. Робинсън "за проучвания върху това как институциите се формират и влияят на просперитета".

Тазгодишните лауреати по икономика - Дарон Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън - демонстрираха значението на обществените институции за просперитета на една страна. Общества с недостатъчно върховенство на закона и институции, които експлоатират населението, не генерират растеж или промяна към по-добро. Изследванията на лауреатите ни помагат да разберем защо. Тримата професори по икономика (Аджемоглу и Джонсън - в Масачузетския технологичен институт, Робинсън - в Йейл) 

Когато европейците колонизираха големи части от земното кълбо, институциите в тези общества се промениха. Тази промяна понякога беше драматична, но не се случваше по един и същи начин навсякъде. На някои места целта е била да се експлоатира местното население и да се извличат ресурси в полза на колонизаторите. В други колонизаторите създадоха приобщаващи политически и икономически системи за дългосрочна изгода на европейските мигранти“, каза Нобеловият комитет.

През 2023 г. Клаудия Голдин получи Нобелова награда за икономика „за напредък в разбирането на резултатите от участието на жените на пазара на труда“. Тя е третата жена, която получава Нобелова награда за икономика и първата жена, удостоена с наградата за индивидуален принос, а не в сътрудничество.

Нобеловата награда за икономика е учредена през 1968 г. от Централната банка на Швеция и е присъдена за първи път през 1969 г. Наградата се финансира от Централната банка на Швеция, за разлика от другите награди, които се финансират от Нобеловата фондация.

Стойността на Нобеловата награда е 11 милиона шведски крони (1,1 милиона долара).

TRUD_VERSION_AMP:8//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"