Дачич: В Хърватия систематично се изграждат отношения на омраза към Сърбия и сърбите

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по повод изявленията на ръководителя на хърватската дипломация Гордан Грлич Радман казва, че никой няма право да дава урок на Сърбия как да води външна политика, както и че Хърватия е „систематично изграждане на отношения на омраза към Сърбия и сръбския народ“, съобщава TV Pink.

„Просто това е нещо, с което имаме проблем с Хърватия, което е, че има системна връзка на омраза към Сърбия и сръбския народ“, каза Дачич.

Той посочи, че никой няма право да дава уроци на Сърбия как да води външна политика, защото според него външната политика винаги е била част от вътрешната политика, тоест държавната политика.

Министерството на външните работи на Сърбия изпрати протестна нота до хърватското посолство в Белград по повод обидните коментари на Грлич Радман, а Дачич казва, че протестната нота в дипломатическия и международния трафик е форма на комуникация между висшите представители на двете страни.

Дачич оцени, че неслучайно Сърбия и нейният президент Александър Вучич са тема в хърватската политическа общественост и в медиите.

„Имаме ситуация, в която дори сега, след (протестната) нота, те продължават с тази история, че по някакъв начин съветват Сърбия да отиде на правилната страна на историята, сякаш те винаги са знаели кой е на правилната страна ”, посочи Дачич.

Той заяви още, че дипломацията е изключителен ресурс за разузнавателните структури, защото според него дипломатите включват шпиони, разузнавачи и агенти.

На въпрос защо интересът на Хърватия е голям към този изборен процес в Сърбия, Дачич каза, че те се интересуват от всичко, което може да предизвика определен тип политическа нестабилност тук в Сърбия.

„Вучич пое инициативата няколко пъти и аз няколко пъти участвах в срещи с Колинда Грабар Китарович и Пленкович, където говорихме за нормализиране на нашите отношения, но никога не съм бил убеден, че това наистина ще се случи“, завърши Дачич.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"