Дачич: Дали Белград ще наложи санкции на Русия е въпрос към Сърбия, а не към ЕС

Президентът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич посочи, че въвеждането на санкции срещу Русия трябва да бъде решено от Сърбия, а не от Европейския съюз и добави, че отговорът на Сърбия трябва да бъде в съответствие с интересите на Сърбия, съобщава Danas.

Дачич коментира иронично, че Бурунди или Тунис, които имат безвизов режим със Сирия, ще застрашат сигурността на ЕС.

„Трябва да се обсъжда, но е лицемерно. Трябва да зададем въпроса кой носи отговорността за хилядите мигранти, които идват в Сърбия от ЕС, през България и Гърция. И тогава те казват, че могат да стигнат до вас, но те все още не може", посочва Дачич и заяви, че няма държава, която да има по-хуманно отношение към мигрантите от Сърбия.

Говорейки за хармонизирането на външната политика на Сърбия с ЕС, Дачич отбелязва още, че членовете на ЕС са увеличили търговията с Русия и пита какъв вид санкции са това.

„Нямам никакво съмнение, че всички искаме да сме част от ЕС, но когато отиваха от Лондон в Брюксел, те винаги казваха, че ще защитаваме интересите на Великобритания. Ще защитаваме и интересите на Сърбия, “, посочва Дачич.

"Дали ще наложим санкции на Русия не е въпрос към ЕС, а към нас и нашият отговор трябва да е съобразен с нашия интерес. Ако това е наш интерес, нека го направим", каза още Дачич.

Дачич добави, че тази тема е изкуствена за Сърбия и посочва, че дискусията не е за Русия, Украйна, Германия, а за въпроса за териториалната цялост.

"Това не е само въпрос на отношения с Русия, а вътрешнополитически въпрос на териториална цялост. Сърбия не е променила нито йота позицията си през последните 30 години, но вижте как гласуваха другите през този период", коментира Дачич.

Той добави, че е в интерес на Сърбия да види "докъде може да продължи пътя си към ЕС" и посочви, че външната политика ще бъде хармонизирана в момента, в който Сърбия стане член.

„Албания изпълнява 100 процента и не може да получи започване на преговори. Ще кажем ли, че Косово трябва да влезе в ООН? Не трябва ли да поискаме помощ от Русия, Китай, Индонезия? Ако не, ще наложим санкции на всички “, каза лидерът на социалистите.

Дачич коментира още, че той и президентът на СНС Александър Вучич отново са потвърдили готовността си за стратегическо политическо сътрудничество.

Според него той и Вучич са доволни от това, което са постигнали заедно в много области от 2012 г.

„Вярваме, че е в интерес на Сърбия това да продължи и в бъдеще. Но е безспорно, че ние ще формираме заедно новото правителство на Сърбия. Обсъдихме всички аспекти на политиката, отделни теми, беше успешна среща, особено когато младите сили се присъединиха към нас", каза Дачич.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"