Две български компании в надпревара за изграждане на метрото в Румъния

Проектът е за близо 2,5 млрд. евро

Строителните работи започват през 2025 г.

Две от водещите български строителни компании заявиха своето участие в най-големия търг за изграждане на разширението на метрото в Румъния. Проектът, който обхваща изграждането на нов участък от метродиаметър М4 и цели разширяване на метрото в Букурещ, ще подобри значително обществените транспортни услуги в столицата и ще насърчи устойчивото развитие на региона.

Търгът обединява 56 търговски компании, с доказан опит на национално и международно ниво, които са подали технически и финансови оферти за строителството на новото трасе между Северна гара и гара Прогресул. Сред участниците са и българските компании „Джи Пи Груп“ АД и „Трейс Груп Холд“ АД, които влизат в партньорство с турската “Доуш Иншаат ве Тиджарет А.Ш.”. Те притежават дългогодишен опит в строителството на инфраструктурни проекти в България, Турция, Индия и кралство Саудитска Арабия, включващ множество успешно изградени метростанции на територията на България.

Проектът, чиято стойност се оценява на около 2,5 милиарда евро, ще бъде финансиран чрез безвъзмездна европейска помощ, достъпна по Програма „Транспорт“ на Европейския съюз за периода 2021-2027. Планира се строителните работи да започнат през 2025 г. и да бъдат завършени в рамките на 5 години.

Новоизградените 14 метростанции ще осигурят връзка между Северна гара и южната част на града, включително гара Прогресул. Този проект не само ще допринесе за значително намаляване на пътния трафик, но също така ще представлява мощен импулс за икономическото развитие на южния район на румънската столица.

Това участие подчертава ангажимента на българските компании към иновации и качествени строителни практики, както и тяхната способност да изпълняват мащабни инфраструктурни проекти в Европа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"