Две трети от британците са безразлични към кралската сватба

Много хора по света ще гледат сватбата на принц Хари и американската му годеница Меган Маркъл в събота, но британците не се интересуват особено от нея, показа проучване на социологическата агенция "ЮГав", цитирано от Ройтерс.

Проучването, поръчано от антимонархическата група "Рипъблик", сочи, че 66% от британците не се интересуват от събитието, а 60% възнамеряват да прекарат нормален уикенд.

Принц Хари и Меган Маркъл ще сключат брак в храма "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор в събота. Над 5000 представители на медиите и около 100 000 благопожелатели се очаква да пристигнат в града за събитието.

Според 57% от запитаните кралското семейство трябва да плати не само за сватбата, но и за разходите по нейната полицейска охрана, показа още проучването на социологическата агенция "ЮГав".

Допитване, публикувано миналата седмица показа, че повечето британци мислят, че монархическото управление в страната трябва да продължи.

Според проучване, направено от фирмата за социологически изследвания "КомРес", пък 58% от британците смятат, че предстоящата сватбата, както и неотдавнашното раждане на принц Луи, сина на принц Уилям и съпругата му Катрин, са поводи за гордост, макар подкрепата да е по-изявена сред по-възрастните хора.

Популярността на кралското семейство зависи от личността на неговите членове, показа изследването на "ЮГав". Докато 60% от респондентите заявяват, че харесват кралица Елизабет Втора, синът й принц Чарлз има далеч по-ниска популярност. Почти половината от анкетираните биха предпочели "някой друг" да наследи трона. Само 37% искат това да е бащата на принцовете Хари и Уилям.

"Проучването на "ЮГав" показва много ясна картина на нация, която не се интересува и е апатична към кралското семейство", каза Греъм Смит, ръководител на "Рипъблик".

"Все още не сме нация на републиканци, но вече спряхме да сме нация на роялисти", каза той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"