Две уникални икони са пренесени на "Св. Анастасия"

Поетично четене за празника на острова

Създаден е "кът на поета" и вече над 30 автора са написали творби

От началото на тази година, на "Света Анастасия" вече има "кът на поета".  Всеки творец, който стъпи на острова, може да излее вдъхновението си в "тефтерчетата на поета", които са на разположение в едно от заведенията.  Вече над 30 души са оставили своите стихове в тях.

Всички, описали чувства и мисли на романтичното място, ще бъдат поканени на празника на острова - 15 август, когато ще има поетично четене.  Стиховете им ще прочете лично управителят на "Света Анастасия"- Павлин  Димитров.

Островът празнува на 15 август, в Деня на Света Богородица, защото през лятото катамараните, са пълни с туристи и имат редовни круизи. Иначе, празникът на Света Анастасия е през декември, когато достъпът до там става по- труден заради метеорологичните условия през зимата.

В църквата вече са донесени двете уникални икони от фонда на РИМ, които ще бъдат изложени за поклонение. Едното от изображенията е "Света Богородица Небесна царица", а другото "Исус Христос Вседържител". Творбите, наскоро реставрирани, са рисувани през 1874 г. от даровития тревненски иконописец поп Димитър Кънчов и сина му Хаджи Христо.

При посещението си в храма на острова, лично Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений предложи да се положат двете икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той даде благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки.

Навръх празника , ансамбъл "Странджа" ще изнесе концерт навръх Света Богородица, и ще се извие най- дългото островно хоро. Следва концертът на "Мери Бойс Бенд", разкри пред Труд news, управителят Павлин Димитров.

Интересните събития продължават и след 15- ти август.

Едно от известните имена на световната клубна сцена, Christian Craken, се подготвя за зрелищно парти на "Света Анастасия".  Датата е 24 август (събота), а танците и настроението ще завладеят островитяните още в следобедните часове. Диджеят ще спази и традицията да празнува рождения си ден от залез до изгрев слънце на любимия остров. Организаторите са подготвили още една изненада – гост от Бразилия – очарователната и талантлива Fernanda Pistelli, която ще зарадва с невероятната си музика.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"