Движението на ГКПП "Кулата" ще е на пет ленти през уикенда

Движението на ГКПП-Кулата ще се осъществява на пет ленти през уикенда, когато отново се очаква засилен трафик към Гърция. В петък по-добрата организация не позволи натрупването на километрични колони. Малки опашки имаше само на пункта, но преминаването ставаше много бързо.

Специално за уикенда, когато се очаква засилен трафик и пътуващи десетки автобуси по схемата „море за ден, този път има нова организация, която ще бори трафика.

Първо по разпореждане на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на пункта бяха командировани повече гранични служители.

Главен инспектор Атанас Георгиев, началник на ГКПП "Кулата" обясни, че ще работят всички пет ленти на влизане и на излизане от България. „ Четири от тях само за автомобили и една за камиони. Автобусите ще се спират на места, на които да не пречат на движението - това ще са островчетата преди тротоарната площ на кабините и паркингите, където допълнителен брой служители с мобилни устройства ще ги проверяват.Автомобилите ще се проверяват само веднъж - на българска или гръцка граница, каза Георгиев. Ще има повече електронни четци за по-бърза обработка на документите. А ако се получи огромно задръстване, то автомобилите ще се сортират на коридор за ЕС и коридор-трети страни. Въпреки това проверки ще има,защото неможем да си позволим да няма контрол и недай боже да мине някое дете без разрешителни или пък да преминат мигранти, коментираха на Кулата. Такива вече бяха открити на два пъти за две седмици в тирове, натоварени с дини.

Миналата седмица колоните бяха километрични и тормоза за граждани бе жесток в горещините. Тогава капепейците се оправдаха с декларациите за деца, които трябва да имат ако единия родител отсъства при пътуването. За два дни 486 декларации без копия бяха преснимани на пункта и служителите заявиха,че това бавел трафика.

Затова на място отиде вътрешният министър Маринов, който поиска подобряване на организацията.

Но министър Маринов призна, че и граничните ни пунктове трудно поемат туристическия поток към чужбина и не осигуряват безпроблемно преминаване на целия поток от туристи, излизащи от страната през лятото.

„Създадохме организация до известна степен да облекчим контрола по отношение на граждани на европейски страни. Беше изведен и проблемът, когато пътуват малолетни и непълнолетни деца и не се придружават от двамата родители. Предприели сме съответните мерки, надявам се сега да е по-облекчено, но самият капацитет на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората“, заяви Маринов.

Маринов увери, че е постигната договорка с гръцките граничари да увеличат пропускливостта си, както това е направено от българската страна, където контролът се извършва на една линия.

„Определил съм и са изготвени допълнителни мобилни устройства, които да проверяват автобусите. Това също ще доведе до по-облекчено преминаване, но като цяло и стратегически трябва да се мисли. Евентуално, когато България влезе в Шенген, поне с вътрешните граници, шенгенските, този проблем може би ще отпадне“, добави вътрешният министър без да се ангажира с конкретна прогноза.

Има и друг проблем, буферната гранична зона на пункта на Кулата предстявлава мост, строен преди над 50 години. В момента той действа като фуния, колкото и платна да се пуснат за обработка на коли и автобуси, после всички влизат само в едно платно с две ленти.

Затова от години се говори,че трябва да се построи поне още едно мостово съоръжение и да се разшири моста. Но това е въпрос на междудържавни договорки между България и Гърция.

Всяко лято трафика на Кулата става ад от юли до септември. Това е защото хиляди българи избират Гърция за уикенда или по-дълга почивка, масово българи вече имат свой бизнес край гръцкото море, имат и свои имоти.

Това доведе до рязко увеличение на броя на пътуващите. От Кулата съобщиха,че само за последната седмица 58 600 превозни средства са напуснали България към Гърция, а 59 000 са влезли в страната. Преминали са около 500 000 души в едната посока само, или с над 25% е увеличен трафика в сравнение с миналата година същото време.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"