Делян Добрев - Кадровикът

За личния живот на депутата от ГЕРБ Делян Добрев се знаеше малко, докато не лъсна схема с роднински назначения в общината в Хасково. Оказа се, че заместник-кметът на града е кумец на Добрев, кумата му е секретар на общината, а кумът му - председател на общинската избирателна комисия. Шеф на Комисията по бюджет и финанси в общината пък е зетят на депутата, а инспектор на финансовата агенция е първият му братовчед (данните изнесе депутатът от БСП Елена Йончева).

„Tези хора са истински дриймтийм. Те пожертваха 3-4 пъти по-високи заплати и отидоха да работят в общината, само за да може ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания”, оправда се Добрев.

Думите му обаче не убедиха партийното ръководство и той обяви, че се оттегля от политиката и напуска всички постове в партията. След седмица обяснения в медиите и в кулоарите на парламента, „че няма сестра”, той вече се убедил, че в това няма смисъл и в очите на хората вече не е почтен, името му е опетнено, а положението - нетърпимо. И уверил лично премиера Бойко Борисов на среща очи в очи, че се оттегля, за да „не тежи този скандал на правителството".

Делян Добрев е едно от знаковите лица на ГЕРБ. Роден през 1978 г. в Хасково, през 2002 г. се дипломира като икономист в WesleyanUniversity, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Специализирал е счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки. Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада, и „Нютон Финанс Мениджмънт Груп”, София, България.

След завръщането си в България работи в Областната управа на област Хасково и като ръководител проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, Районен съд - Хасково, Алианс за регионално сътрудничество и развитие и други.

Избран е за народен представител през 2009 г. от ГЕРБ в 41-вото НС, където е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси.

Назначен и за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма на 18 май 2011 г. Година по-късно - през март 2012 г., оглавява ведомството, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на тогавашния титуляр на поста - Трайчо Трайков. Формалният повод, посочен тогава от Борисов, беше проваленото откриване на бизнес форума в Катар, на което не дойде нито един местен бизнесмен.

Самият Добрев признава, че постът е изненада за него. Като чул за исканата оставка на Трайков, изявил желание да подаде и своята, защото не знаел дали няма забележки и към неговата работа. Премиерът обаче му показал ясно, че няма критики към него.

Преди встъпването си в длъжност Делян Добрев заявява: „Не държа особено на тази работа министър, приемам я като отговорност”.

И въпреки че името му се спрягаше за поста министър на енергетиката и във втория, и в третия кабинет Борисов, премиерът заложи и двата пъти на Теменужка Петкова. Затова пък Добрев стана клиент на прокуратурата - той беше привлечен като обвиняем по делото за АЕЦ „Белене” за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за Националната електрическа компания (НЕК) в размер на над 4,5 млн. евро. Добрев е обвинен, че не е контролирал прекратяването на договор между НЕК и "Парсънс И енд СиЮръп Лимитед” във връзка с изграждането на втора ядрена централа у нас, макар Министерският съвет да е сложил точка на проекта АЕЦ „Белене”, а Народното събрание да е потвърдило това решение.

Освен срещу Добрев, по казуса прокуратурата повдигна обвинения и срещу други двама бивши енергийни министри - Петър Димитров и Румен Овчаров, както и срещу двама от бившите директори на НЕК.

Тепърва ще стане ясно дали делото ще стигне до съда и ще има ли осъдени по него.

Давал уроци на

закъсали студенти

Да пътешества е страстта на Делян Добрев и съпругата му Живка. Двамата имат три деца - Александър, Ина и най-малкият - Мартин, който е на 4 години. Когато са с децата си, двамата предпочитат да карат ски в родните курорти. Добрев се запознава със съпругата си през 1999 г., когато е втора година студент в САЩ. Третата година университетът му платил да учи една година в Лондонското училище по икономика. Изкарвал си джобните, като от първите дни работел в компютърната лаборатория на университета, а от втори курс давал уроци на закъсали студенти. Живял е и в Торонто за малко, тъй като родителите му решили да се изселят в Канада.

ЗА НЕГО

Автор е на много добри идеи

Делян Добрев е сред основните автори на идеята за саниране на многофамилни жилищни сгради, както и за намаляване на административната тежест.

Димитър Главчев,

председател на

Народното събрание

Достоен политик

Делян Добрев е един от най-достойните български политици и депутати. Ако всички хора, които се занимават с политика, бяха като него, със същите експертни и морални качества, България нямаше да има стигане. Това е един достоен човек и затова неслучайно енергийната мафия и свързаните с нея политици искат неговата оставка. Господа депутати, дръжте се достойно и моля не я приемайте! Този човек заслужава уважение!

Кирил Домусчиев,

председател на КРИБ

Пое своята политическа отговорност

Той пое своята политическа отговорност. Не става въпрос за атака срещу него, а срещу модела “ГЕРБ”, който не е само шуробаджанащина, защото тя винаги е съществувала в България и затова носят вина и леви, и десни. А моделът “ГЕРБ” надгражда шуробаджанащината - той не е само назначаване на свои хора на ключови позиции, но и създаване на икономическа обвързаност.

Елена Йончева,

депутат от БСП

Не казва истината

Делян Добрев е злодей, но ГЕРБ ще се опитат да го запазят. Заразата е на високи нива, след това ще започнем да се занимаваме с хора, без които ГЕРБ не може да съществува. Той не казва истината, категоричен съм. След всичко Добрев може да си купи „Бентли”, аз не мога.

Александър Симов,

депутат от БСП

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Аделина Попова

Този уебсайт използва "бисквитки"