Делян Пеевски: Христо Иванов не може да ми е морален съдник

Христо Иванов трябва да разбере едно нещо. Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако иска да прави конституционна реформа, така ще бъде. Това каза в Народното събрание Делян Пеевски от ДПС.

“В миналото има много случаи, които показват, че те не могат да бъдат морални съдници. Най-малко Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на когото и да било и той го знае много добре”, каза още Пеевски.

От трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и Йордан Цонев от ДПС влязоха в сблъсък за участието на Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси.

„Отнасям се с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като останалите. Трябва да подходим изключително внимателно. Трябва да направим усилия форматът и съставът и да не предизвикват разделение. Опитваме се да направим базата да живеем всички заедно. Не става дума някой да бъде посочен с пръст, но не и да рискуваме целият процес да е фокусиран върху един или двама души. Една ПГ показа, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича, че с нейното неучастие стана този избор. От ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този НС - а ла карт, шведска маса. Мисля, че трябва да си дадем сметка, че този процес е крехък и трябва да подхождаме внимателно", заяви Христо Иванов.

"Стигнахме до правосъдната реформа и нейните конституционни измерения, обаче как стигнахме дотук – тръгнахме през нарушаване на конституцията и желанието същите хора, които я нарушават, да искат нейната промяна. От години ви говорим, че смяната на главния прокурор не е съдебна реформа, а е „стани да седна”. Само ДПС говори за това, че базово трябва да се променят нещата. Г-н Пеевски е в разработката на този проект и г-н Пеевски ще бъде в тази комисия, защото той направи този анализ с нашите специалисти, защото той изработи този проект, който вашите специалисти сега харесват, и затова ще бъде направена реформата такава, каквато е, нужна на българската съдебна система, нужна на българското общество. Ще бъде направена тук, в този парламент, с участието на ДПС и с участието на г-н Пеевски”, заяви Йордан Цонев.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"