Денков за "Лукойл": Известна ни е голяма част от описаната схема за заобикаляне на санкциите

Голяма част от описаната корупционна схема за заобикаляне на санкциите описана в доклада за "Лукойл Нефтохим" на неправителствени организации е била известна, каза премиерът Денков:

"Нашето правителство вече предприе мерки. Това е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал и съответно от една страна да намалят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, а от друга страна да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет. Това е, което може да се направи. Всъщност вече е направено". 

"Това е тема, различна от темата как чрез прехвърляне от един в друг танкер или чрез вкарване с фалшиви документи в други държави "Лукойл" заобикаля съответните регулации. Но това не е в правомощията на българското правителство да се справя с него", добави Денков.

Премиерът подчерта, че всичко, което е свързано с информация по отношение на действията на "Лукойл", винаги е било на разположение и няма нещо, което да е скрито:

"Има директива всяка една страна членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Когато влязохме в правителството се оказа, че няма движение в тази посока, нямаше механизъм създаден. Започнахме да го създаваме преди месец, месец и половина, така че вече е в подготовка", заяви Денков и посочи, че нямаме наказателни състави, които да са свързани с нарушаването на санкциите, така че самото регистриране на нарушението да доведе и до съответните наказания.

Премиерът обясни, че това е процес, който не е започнал досега, но затова е имало разговор и с правосъдния министър да се подготвят състави, които да могат да бъдат включени в Наказателния кодекс, ако някой нарушава санкциите.

"Това е новото", уточни той.

Борбата с корупцията вече се превръща и в борба за запазване на демокрацията и придобива нови по глобални измерения. Каза премиерът Николай Денков след срещата си в София с Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"