Депутати от БСП напускат групата заради Нинова (обзор)

Разцепление след първото заседание на 50-ия Конгрес 

Оставаме в опозиция на системния популизъм, заяви Валери Жаблянов 

Ръководството превръща ПГ в заложник

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група на партията, а пет от тях хвърлят и партийните си книжки, съобщиха самите те на брифинг. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов (Враца), Лало Кирилов (София-област), Георги Андреев (Варна) и Димитър Стоянов (Бургас).

Извънредното им изявление се случва само два дни след края на първото заседание на 50-ия конгрес на БСП. Само Жаблянов запазва членството си в партията.

Така парламентарната група на червените остава със 72 депутати. “Изправяме се пред вас по не особено приятен повод, но животът е така устроен. Пътищата се събират и се разделят”, каза Красимир Янков, който бе кандидат за председател на БСП, а на гласуването за нов състав на Националния съвет на партията по време на конгреса не събра достатъчно гласове, както и Жаблянов.

“След съботно-неделното заседание на 50-ия юбилеен конгрес БСП доби един завършен вид, моделиран от Нинова през последните четири години. По наше определение това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено от новия състав на Националния съвет на БСП”, посочи още Янков.

“Сегашното ръководство на парламентарната група и председателят є приеха поредица от решения без да се консултират с народните представители от БСП, действаха еднолично и по този начин превърнаха десетки народни представители в заложници на една непоследователна, но системно одесняваща политика”, каза Валери Жаблянов. И допълни: “Партията се връща във времена, които никой не желае да си спомня. Оставаме в опозиция на системния популизъм на Корнелия Нинова, деструктивен, неразличаващ се по нищо от популизма на крайната десница”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"