Депутатите избраха нов състав на Националното бюро за контрол на СРС-тата

Досегашният председател Бойко Рашков ще бъде заместен от Пламен Иванов

Парламентът избра нов състав на Националното бюро за контрол на СРС с председател Пламен Иванов. 

„За“ кандидатурата на Пламен Иванов гласуваха 126 народни представители, „против“ – 59 и „въздържали се“ - 5, с което той бе одобрен. За заместник-председател бе избран Илко Желязков, предложен от ДПС. Парламентът утвърди за членове на бюрото: Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Янакиев („Обединени патриоти“).

В състава на бюрото бяха предложени общо шест души и от гласуването отпадна досегашният председател на бюрото Бойко Рашков, който бе предложен от ПГ на „БСП за България“.

След като бяха избрани, новоизбраните членове и ръководство на Националното бюро положиха клетва пред Народното събрание. "Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно служебните си задължения, като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност. Заклех се", бяха думите на членовете и ръководството на на новия състав на Бюрото.

Съгласно Закона за Специалните разузнавателни средства Националното бюро е колегиален орган и се състои от 5 членове, включително председател и заместник-председател. Те се избират от Народното събрание за срок 5 години. Членове на бюрото могат да бъдат само дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно". Членовете на Националното бюро осъществяват своята дейност по трудово правоотношение.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"