Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

До 30 септември удължават срока на касовите бележки да пише акциза за горивото

КЗК може да глоби бензиностанции заради информацията

Държавата и в момента има възможност да строи данъчни складове. Никой не й забранява, но тя никога няма да го направи, защото са нерентабилни. Това каза шефът на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика Емил Димитров във връзка с предложението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), записано в анализ на пазара с горива, държавата да изгради данъчни складове, тъй като сегашните не били достатъчни за нуждите на бизнеса. „В България сме създали навсякъде данъчни складове, за да облекчим бизнеса. Всеки с два варела може да направи склад за горива. Изискването е да има 50 тона гориво. Никъде на Запад няма данъчни складове като нашите“, допълни той.

Експерти от КЗК представиха подробности от анализа пред депутатите. Една от идеите им е да се създаде електронна платформа, която да показва свободната вместимост на складовете за горива. Но идеята не срещна подкрепа. „Ние сме задължили целия бизнес да има запаси за тяхна сметка, а сега искате да задължите и складовете да пазят място за гориво. Това е частна собственост!“, заяви шефът на парламентарната комисия.

До 30 септември ще бъде удължен срокът върху касовите бележки на бензиностанциите на отделни редове да бъдат посочени акциза, ДДС-то и доставната цена, стана ясно още днес. Светослав Бенчев от Българската петролната и газова асоциация коментира, че приветстват удължаването на срока.

По време на заседанието стана ясно, че КЗК може да глоби бензиностанциите от 1 октомври, ако изпишат покупната цена на касовата бележка, тъй като в свои предишни становища е констатирала, че подобна информация създава условия за нарушаване на конкуренцията. „Противопоставяме се на изискването да показваме тази цена на касовите бележки независимо кога това ще се случи“, каза още Светослав Бенчев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"