Депутатът от БСП Весела Лечева помага на търновец да получи обезщетение след напускане на работа в Германия

Инвалиди се жалват пред народната представителка от цените и качеството на медицинските изделия

Открита приемна за жителите на Велико Търново организира вчера народният представител Весела Лечева. В едно от търновските заведения тя се срещна и разговаря с хората, които пожелаха да споделят с нея трудно решимите си въпроси.

„За пореден път се срещам с човек, който дори името си не иска да назове, защото се бои да не изгуби работата си. Все по-често се сблъсквам с тази анонимност, затова и реших да правя приемната на открито, с надеждата, че хората, които имат нужда от подкрепа и съдействие, ще се чувстват по-спокойни да споделят проблемите си“, коментира Весела Лечева. Случаят, по който тя ще работи изключително дискретно, е свързан с жалба срещу администрацията.

„Става дума за човек, който две години вече не успява да си получи обезщетението, след като е напуснал работа в Германия. Тук продължават да искат от него всевъзможни документи, в същото време от Германия са отговорили, че според тяхното законодателство, те вече са осигурили всички нужни документи. Въпреки този отговор, обезщетението за безработица още не е получено, защото не били събрани всички документи. Ако няма да дадеш обезщетение, просто кажи „не“, но защо трябва да се води такава примитивна комуникация, която зависи от определен служител, а не от разписаните норми“, категорична е Лечева.

Липсата на тротоари, пешеходни пътеки, осветление в кварталите, са другите въпроси, които хората споделят в приемната на народния представител. Особено осезаеми са тези проблеми в кварталите в града.

„Това са въпроси, които са в компетенцията на Общината и аз винаги ги препращам към групата съветници от БСП. Хората не могат сами да си начертаят пешеходни пътеки и да си ремонтират тротоарите, това е просто безхаберие и различно отношение към центъра на града и кварталите“, категорична е Весела Лечева. И допълва, че особено безпомощни се чувстват хората в малките населени места, където те често се оказват в невъзможност да се защитават от ежедневен тормоз. Последният такъв сигнал дошъл от с. Родина.

„Другата много болезнена тема е свързана с цените на медицинските изделия. Ето ви един пример само. Майка трябва да купи ортопедични обувки на детето си и може да получи за тях трицифрена сума от държавата. Обаче т.нар. ортопедични обувки са толкова некачествени, че на практика са неизползваеми. И жената обяснява, че за нея е по-лесно да купи едни обикновени обувки, които след това да приспособи, вместо да разчита на държавата, да се чуди ще й признаят ли фактурите или няма и дали въобще обувките ще свършат работа. И не е въпрос на пари, очевидно е че финансов ресурс, но системата, която осигурява тази услуга, е некачествена“, коментира Весела Лечева.

Ниските доходи, несправедливото разпределение на пенсиите, бюрократичните абсурди, политически назначения, липсата на сигурност и невъзможността на хората да защитават живота и имуществото си, бяха част от проблемите, които търновци споделиха с народния представител от БСП Весела Лечева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"