Дербито, което никога не свършва

„Дербито, което никога не свършва“. Това написа испанският вестник „Ел Мундо Депортиво“ по повод поредния мадридски сблъсък в Шампионската лига между „Реал“ и „Атлетико“. Той ще бъде четвъртият за последните 4 сезона в надпреварата.

Интересното е, че „Атлетико“ винаги се оказваше губещ, когато се изправи срещу „Реал“ в турнира на богатите. Но съдбата явно е упорита и поднася на „дюшекчиите“... четвърти шанс.

През 2014 и 2016 г. „Кралския клуб“ победи градския си съперник на финалите в турнира - с 4:1 след продължения и с 5:3 след дузпи. В третият случай двата тима се срещнаха на четвъртфинал - през сезон 2014/2015. Тогава „Реал“ отстрани „дюшекчиите“ след 1:0 и 0:0.

„До този етап стигнаха страхотни отбори, но ние искаме да пренапишем историята и да спечелим турнира за втора поредна година“, заяви славният ястреб Емилио Бутрагеньо, сега директор в „Реал“.

Мадридчани са рекордьори с 11 титли от Шампионската лига и мечтата им да станат първият тим, печелил трофея в две поредни години, все още е жива. От всички полуфиналисти само „Реал“ и „Ювентус“ са ликували в най-престижната клубна надпревара.

Шампионът на Италия ще трябва да отстрани „Монако“, ако иска да стигне до финалния сблъсък в Кардиф. Французите са домакини в първата среща.

„Това е най-силният клубен турнир в целия свят и именно затова е голяма чест да сме сред такива големи отбори - каза Павел Недвед, спортен директор на „Ювентус“. - Ще се опитаме с нашата игра да радваме феновете и да стигнем до мача за трофея в Кардиф.“

А за „Ювентус“ и „Монако“ това е общо третият път, когато излизат един срещу друг и втората им среща в полуфинал на турнира. Във всеки от тези дуели победител излиза съставът на „бианконерите“. През сезон 1997/1998 „Юве“ отстрани „Монако“ след победа с 4:1 у дома и загуба с 2:3 в реванша. Преди два сезона „монегаските“ отново застанаха на пътя на „Старата госпожа“. Тогава Артуро Видал, настоящ играч на „Байерн“, беше точен от дузпа за 1:0 в първата среща, а дори Димитър Бербатов не помогна на „Монако“ и нулевото реми в ответния двубой подпечата отпадането.

„Младостта и опитът са съчетани в едно при нас - каза Людовик Жули, шеф в „Монако“. - Пример за това са Килиан Мбапе и Радамел Фалкао. Трябва да бъдем внимателно, защото тактически „Ювентус“ е на изключително ниво. Освен това те разполагат с големи играчи. Честен съм и ще ви кажа, че съм щастлив от жребия, защото „Юве“ ще ни даде сила да покажем какво можем. Разполагаме с талантливи играчи, които ще изиграят предстоящите два сблъсъка на върха на възможностите си. Вече доказахме, че сме готови да пишем история.“

„Ювентус“ от своя страна два пъти е стъпвал на върха в Европа, но никога през ХХI век. За последно „бианконерите“ грабнаха трофея през 1996 г., когато след 1:1 в редовното време победиха „Аякс“ след дузпи във финала.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"