Десантис обеща ограда по границата с Мексико

В онлайн интервю след съобщението, че ще се бори за президент

Още в първия си ден като държавен глава щял да обяви извънредно положение

$1 млн. събрани за кампанията му за час

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обеща да построи ограда по границата с Мексико, ако бъде избран за президент на САЩ. Това той заяви в първото си интервю, след като официално обяви, че влиза в битката за Белия дом, предаде Ройтерс.
“Още на първия ден (от президентския мандат) ще обявим извънредно положение в цялата страна (заради миграцията). Ще построим стена по границата (с Мексико)”, зарече се Десантис в онлайн интервю в платформа на туитър пред собственика на социалната медия и US милиардер Илон Мъск.

Малко преди интервюто 44-годишният политик внесе заявление за кандидатирането си за държавен глава във Федералната избирателна комисия. След което публикува в социалните медии едноминутно видео, в което заявява: “Нужна ни е смелостта да бъдем водачи и силата да побеждаваме. Аз съм Рон Десантис и се кандидатирам за президент, за да поведа нашето голямо американско завръщане”.

Така Десантис влиза в оспорвана битка за номинацията на Републиканската партия за кандидат за президент. Основен съперник ще му бъде предишният държавен глава Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат и води сериозно в предпочитанията на републиканците, с двуцифрена преднина пред останалите претенденти. Кой ще бъде кандидатът на Републиканската партия за президент ще се реши на първични избори догодина, които започват през февруари. Десантис обаче също предизвиква интерес сред избирателите на партията, като се заявява като по-млада и “по-избираема” версия на 76-годишния Тръмп.

Всъщност обещанието за построяване на стена по границата с Мексико и за обявяване на извънредно положение в САЩ бяха и предизборни обещания на Тръмп, които той претвори в дела след избирането му през 2016 г. Но стената по мексиканската граница остана недовършена, след като Тръмп загуби изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън, който стопира проекта.

Онлайн интервюто на Десантис пред Мъск не премина гладко - сигналът неколкократно прекъсва, което от екипа му обясниха с големия интерес. А прессекретарят му Браян Грифин посочи, че в рамките на събитието са били събрани 1 милион долара дарения за кампанията му само за един час.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"