Десетки шампиони откриха фотоизложба

Десетки родни шампиони отриха фотоизложба край НДК, на която са изложени 28 кадъра, запечатали паметни моменти от българския спорт. Стефка Костадинова, Здравка Йорданова, Димитър Пенев, Живко Вангелов, Йорданка Благоева, Васил Етрополски... бяха сред гостите, дошли да поздравят автора Иван Йочев. А инициативата е на „София – европейска столица на спорта”. Председателят на БОК Стефка Костадинова пък изненада присъстващите като подари рамкирана автентична снимка от уникалния си рекорд на 209 см. „Тази инициатива става все по-популярна и точно за това искам чрез нея да кажа на всички: Гледайте нависоко и преследвайте своя връх... Защото ние, българите, можем - заяви тя. – Благодаря на Столична община за всичко, което прави за спорта, и най-вече за масовия.”

Костадинова връчи фотоса на Анатоли Илиев, зам.-председател на фондацията, който пък се зарече снимката да бъде поставена на видно място на „Eвропейска столица на спорта”, както е в Олимпийския музей в Лозана. Именно под летвата, над която Стефка прелетя през далечната 1987 г. преминават всички посетители преди да влязат в музея.
По време на събитието Костадинова коментира и отлагането на олимпиадата заради пандемията. 

„Голям шамар, но правилен шамар – каза тя. – Всеки, който се е подготвял 4 години, иска да отиде на олимпиада и да се качи на стълбичката. Но беше направено за нашето здраве и за здравето на семействата ни. Вижте, целият свят гори, всички бяхме стресирани. На мен лично ми липсваше социалния контакт, това ме съсипваше. Но се научих да готвя, което е много добре. Опознах себе си!”
Костадинова изрази надежда, че до олимпиадата следващото лято ситуацията ще отшуми и фенове също ще има по трибуните. „Състезания без публика не е същото – категорична е тя. – Както е в театрите – не може сам да си скачаш, трябва да има стимул, ръкопляскане, да чуеш си, да се притесниш малко преди старта...”

Изложбата ще остане до 10 юни в градинката край НДК. 


TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"