Дете загина от мълния на стадион с 2 гръмоотвода (обзор)

Прокуратурата в Русе проверява дали лампите на терена са заземени

Състоянието на другото 11-годишно момче се подобрява

Стадионът в Русе, на който две 11-годишни момчета бяха ударени от мълния, има два гръмоотвода. Това заяви концесионерът на обекта д-р Симеон Симеонов, който стопанисва терена. На съоръжението е правен ремонт преди по-малко от 3 години, лампите са заземени и са спазени всички изисквания за безопасност, твърди бизнесменът. Той обаче добави, че когато загине дете, значи нещо не е наред. Какво именно, ще проверява русенската прокуратура, която е извършила вече два огледа и е назначила експертизи.

Трагедията на стадиона се е разигра около 19.20 ч. в сряда по време на тренировка на детския футболен клуб. Мълнията паднала право на терена, който е с изкуствена трева и поразила две от тичащите след топката момчета. Останалите деца панически хукнали към залата. Сигналът подал мъж, живеещ наблизо, той изпратил на мястото и племенницата си, която е медик.

За минути пристигнали 3 линейки, пострадалите са били откарани в две болници. Момчетата не са имали сърдечна дейност, лекарите са успели да възстановят пулса само на едно от децата и са го вкарали в изкуствена кома. Другото е починало, въпреки усилията на медиците да го реанимират.

Концесионерът д-р Симеон Симеонов твърди, че гръмоотводите на стадиона са били изправни.

Ден след тежкия инцидент раненото момче вече диша самостоятелно и е адекватно, съобщиха от университетската болница “Медика” в Русе. Била е извършена консултация по телефона с д-р Христо Пседерски от детската реанимация на “Пирогов”, който е казал, че не се налага транспортиране на момчето в друго лечебно заведение. То е започнало да се подобрява, но все още е в тежко състояние заради уврежданията и усложненията, причинени от мълнията.

Треньорът Динко Дерменджиев: Нищо не подсказваше за трагедията

Треньорът Динко Дерменджиев оказал първа помощ на ударените от мълния деца.

“Инцидентът се случи в самия край на тренировката. Чу се силен гръм. В шок сме. Нелеп инцидент с фатален край за едно от децата. Дай Боже, другото да се оправи.” Това каза вчера треньорът на ударените от мълния деца Динко Дерменджиев. По думите му не е имало индикации, че може да се случи подобна трагедия.

“На базата тренираха четири възрастови групи. Ако сме смятали, че има предпоставки за буря, нямаше да оставим децата на терена. Треньорите сме инструктирани, когато ни окачват опасни природни явления и отлагаме тренировки. Преди седмица на базата започна слаб дъжд и веднага прибрахме трениращите”, заяви той. След като пострадалите вече били на земята, треньорът се притекъл на помощ, заедно със свой колега, който бил наблизо и родители, които наблюдавали тренировката.

Правили изкуствено дишане и масаж на сърцето на децата, докато дойдат линейките. Трето дете е било отведено от родителите си, защото било съвсем наблизо и изпаднало в шок. “От опита ми като футболист и треньор мога да кажа, че за първи път ми се случва такова нещо. Знам само за два подобни във Варна, но беше много отдавна. Това е едно на милион”, добави Дерменджиев. Той каза, че от 3 месеца тренира децата, които чувствал като негови собствени и се разплака.

Щастлива развръзка на страшен инцидент

Бургаски лекари спасиха 8-годишния Гошко

Малчуганът ще играе футбол

 

8-годишният Гошко и щастливите му родителите благодариха на всички, участвали в спасяването на живота на детето.

Мария Кехайова,
Труд news, Бургас

Осем годишният Георги от Бургас беше спасен, след като на 20 юли бе поразен от мълния на Централния плаж в града. Момченцето било на ивицата с майка си, баща си и по-малката си сестричка. Всички гледали футбол на пясъка, когато започнала кошмарната буря.

Изведнъж присветнало, чул се гръм и Гошко се свлякъл на земята. Майката и бащата обаче реагирали много хладнокръвно и адекватно. Те започнали да правят сърдечен масаж и изкуствено дишане на детето и викнали на човек наблизо да звъни на тел. 112.

Лекарите от УМБАЛ-Бургас с дни се бориха за живота на Гошко, докато дойде най-щастливия миг - спасеното детенце да бъде изписано и предадено на просълзените му родители. Гошко каза, че се чувства добре и няма търпение пак да играе футбол, но беше категоричен, че не иска повече да ходи на плажа, на който падна мълнията.

“Една жена ни докара с колата си, карахме на червено през целия град. Един господин също ни помогна да го докараме. Благодарим на целия екип на болницата, че той е жив и здрав. И на Господ, че е добре и няма увреждания”, говореха и двамата развълнувани родителите. А през сълзи бащата добави: “Благодаря на всички хора, на кмета, тъй като веднага имаше готовност да го транспортират до София със самолет, но най-вече на лекарите. Дължа живота на детето ми на тях”.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"