Детски градини, паркове и транспорт приоритет в София

Столичният кмет Васил Терзиев обяви амбициозна програма

Нови училища и вело­трасета

Детски градини, паркове, транспорт, сигурност, чистота и дигитализация са сред приоритетите в управленската програма на кмета на София Васил Терзиев, която той представи вчера и определи като амбициозна. Тя включва 19 ключови стратегически сфери, които трябва да се подобрят в града до края на мандата през 2027 г. Разпределени са в четири основни приоритета: здраве, възможности, ред и ефективна община.

“Внесохме програмата за управление на нашата администрация, доста всеобхватен документ, който се надявам всеки един, който го интересува, да се запознае с него, има доста информация, амбициозна е”, каза Терзиев и обясни, че е редно в София “да имаме канализация, да имаме пътища, по които да си караме колите, да имаме тротоари, да имаме паркове, които са добре поддържани, да имаме достъп до планината.”

В частта “Здраве” администрацията на кмета ще работи за цялостно подобряване на зелената система в София - паркове, междублокови пространства, дървета на главни артерии и вътрешноквартални улици. Предвижда се и включването на кварталните улици в механизираното измиване.

Важен приоритет в тази сфера е достъпността до Витоша, включително за хората с ограничена подвижност. Предвиждат се мерки за обновяването на минералните бани и създаването на градски спа центрове, като ще се обследва и възстанови експлоатационната годност на сондажите, предоставени на Столичната община.

Ще продължи развитието на “Зеления ринг” на София. Предвиждат се нови велотрасета по бул. “Рожен”, по бул. “Крайречен”, по ул. “Греков”, както и обособяване на велотрасета в “Борисовата градина”.

В раздел “Възможности” кметът Терзиев залага на въвеждането на модел за прогнозиране на нуждите от детски ясли, градини и училища по райони. Ще се работи и за по-добра училищна инфраструктура - включително нови сгради, разширения 

Ще продължи разширяването на метромрежата чрез реализацията на Трета метролиния към кв. “Слатина”, проектирането на Втората метролиния от МС “Витоша” до м. “Студентски град” и на Първата метролиния от МС “Люлин” до пътен възел със “Софийския околовръстен път”. Планира се и развитие на трамвайната мрежа - с изграждането на ново трасе между бул. “България” и ж. к. “Дървеница”.

“Ефективна община” е следващият приоритет, който включва предоставянето на по-бързи и по-достъпни услуги за гражданите включително чрез ускорена дигитализация. На този фон е заложена реформа в администрацията на Столичната община, както и промяна в модела за работа с районните администрации.

Ред

Интегрират камери за скорост

Разработва се нова стратегическа визия за реда и сигурността в София, включително с предложение за повишаване на бюджета и административния капацитет на Столичната община в сектор “Сигурност”, пише още в програмата.

В нея е залегнало и изграждането на съвременен Ситуационен център в Столичната община, който да интегрира всички системи за наблюдение и сигурност на територията на града.

Цел е да се намали броят на загиналите и пострадалите хора от катастрофи в София, включително чрез интегрирането на камери за скорост по основните булеварди, подобряването на качеството на пътната маркировка и уличното осветление.

Работи се и за прилагането на Стандарт за пътна безопасност при проблемни пешеходни пътеки, с приоритет около училищата и детските градини, спирките на градския транспорт, кръстовищата, пише още в кметската програма.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"